USKLADIMO FREKVENCIJE

U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđena i druga osoba zaražena koronavirusom

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
         „Obavještavam vas o novom slučaju oboljele osobe od koronavirusa na području Vukovarsko-srijemske županije, koja je hospitalizirana vinkovačkoj bolnici“, rekao je župan  Galić.
             „Radi se muškarcu,  starosti 72 godine koji je hospitaliziran u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima. Riječ je o osobi koja nije bila pod obveznim mjerama samoizolacije odnosno nije u zadnjih 14 dana bila negdje, prije nego što je oboljela. Prema informaciji koju imam sa zaraznog odjela naše bolnice zdravstveno stanje oboljele osobe je stabilno. U tijeku je epidemiološka obrada kako bi se utvrdilo tko bi mogao eventualno biti mogući izvor zaraze. Ako to uspijemo epidemiološkom obradom saznati, biti će dobro ali gledajući općenito,  teško ćemo moći za svakog bolesnika dokazati gdje je mogući izvor zaraze. Bolesnik je pregledan u ambulanti obiteljske medicine, javio se telefonski svojoj liječnici te je pregled dogovoren telefonski i za vrijeme pregleda bolesnika nije bilo drugih pacijenata u ambulanti, što je jako važno, a liječnica je koristila osobnu zaštitu prilikom pregleda bolesnika.“ – rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije  Kata Krešić.
 
        „Na području županije evidentiranih je 13 dojava u vezi kršenja samoizolacije ali niti jedna nije potvrđena. Na 16 kontrolnih točaka evidentirano je 28 osoba koje nisu imale potrebnu dozvolu te su vraćene u mjesto prebivališta. Pozdravljam odgovorno ponašanje građana čemu u prilog govori vrlo niska razina prometa u našim gradovima te izostanak kršenja mjera samoizolacije. Apeliram da se ne traže dozvole za napuštanje mjesta prebivališta bez posebnog razloga, a osobito zbog odlaska u trgovačke centre izvan mjesta prebivališta.“  naveo je načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.
 
          „S današnjim danom na području županije je 1029 osoba u samoizolaciji, što je blago povećanje za 17 osoba u odnosu na dan ranije. Svako povećanje takvih osoba za nas je još veća obveza kao i način ponašanja prema osobama koje još uvijek dolaze iz drugih država na područje županije. U županijski stožer nam je stigla značajna količina maski, rukavica i svih onih zaštitnih sredstava potrebnih za djelovanje naših liječnika i ustanova koja je županija kupila. Velik dio je podijeljen, a podjela zaštitnih sredstava nastavlja se i u idućim danima. Do sada nam je pristiglo preko 400 mailova na koje smo dali odgovore, ali imamo i upute nacionalnog stožera koje moramo sprovesti na nižoj razini te tražimo veću odgovornost stožera na tim razinama jer u davanju propusnica trebamo biti još restriktivniji i izdavati ih samo za nužne slučajeve. Pozivam građane da još odgovornije paze na sebe, i na druge, te molim sve one koji su u samoizolaciji da poštuju tu mjeru jer u slučaju kršenja te mjere, uz pomoć policije ćemo ih voditi u karantenu do isteka roka i bit će pod nadzorom policije “,izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić.
Hitovi: 656