USKLADIMO FREKVENCIJE

U prošloj godini 97 krštenja i 106 sahrana

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Statistički podaci u župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja Županja ukazuju i dalje na zabrinjavajuće podatke, karakteristične za brojna mjesta u našoj županiji i u Hrvatskoj.
Nažalost, i u prošloj godini bilo je više umrlih nego rođenih osoba . Naime, u 2019. kršteno je 40-oro djece , od toga sedmero ne živi u župi. U 2019. godini bilo je 25 vjenčanja ,a 17 parova, iako su se ovdje vjenčali neće živjeti u Županji . Umrle su 74 osobe .Bilo je 49 prvopričesnika i 64 krizmenika. Ovakva negativna slika nastavljena je i u ovoj godinu. U 2020. bilo je 12 sahrana i tri kršenja.
U župi sv. Nikole Tavelića situacija je bolja, te je tako u 2019. godini bilo više rođenih nego umrlih osoba. Zabilježeno je 57 kršenja i 27 sahrana, te  pet ukopa  izvan župe. Treba napomenuti kako trećina djece koja su krštena u prošloj godini u toj župi ne žive u Županji.
Među umrlim osobama sahranjenim u Županji bilo je puno više muškaraca, 22 u odnosu na pet žena.
U toj se župi u prošloj godini vjenčalo 20 parova, od čega dio njih živi izvan Hrvatske.
" Proteklih godina imali smo dosta vjenčanja. Iako je prošle godine bilo više rođenih nego umrlih osoba , ipak je vidljiv manji broj vjernika. Sigurno je da od službene statistike broj vjernika odstupa , jer otišlo je oko tisuću ljudi. Kada sam prije 16 godina došao u župu bilo je 490 djece u osnovnoj školi ,a sada ih je 190," kaže velečasni Marko Peulić, župnik Župe sv. Nikole Tavelića.
Prvopričesnika je bilo 28, a krizmenika 42 .
No, početkom ove godine statistika je lošija, obzirom da je do sada bilo 8 sprovoda i dva krštenja , a tri su najavljena.


Hitovi: 804