USKLADIMO FREKVENCIJE

Obitelj Lucić jedini proizvođači božićnih zvijezdi u našoj županiji

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Dugogodišnja županjska cvjećarka Jasna Lucić i ove se godine zajedno s obitelji odlučila za proizvodnju božićnih zvijezdi. Naime iz staklenika ove obitelji na tržište će biti plasirano 6 000 božićnih zvijezdi. Riječ je o zahtjevnoj proizvodnji koja iziskuje značajna ulaganja, ističe Jasna Lucić i dodaje da nemaju problema s plasmanom, moglo bi se i više prodati, ali za sada nemamo mogućnosti proširenja kapaciteta, što zahtijeva puno ulaganja. To je zahtjevna biljka, traži grijani prostor, određena zasjenjenja, hranjiva, a to su malo veće investicije koje za sada nismo u stanju samostalno isfinancirati. Upravo se stoga proizvođači i ne odlučuju na tu proizvodnju, morate imati riješene sve uvjete i, dakako, određeno znanje - pojašnjava Jasna Lucić. Ove godine Lucići u plasteniku imaju i bijelu zvijezdu i još jednu vrstu crvene s okruglastim listovima te božićne zvijezde stablašice, koje su vrlo zahtjevne i traže veći prostor.

Trošak proizvodnje jedne božićne zvijezde za koju kupuju presadnice je približno 10 kuna.

To je biljka koja traži topao prostor, svjetlo i umjereno zalijevanje. Dovoljno ju je zaliti odozgo, ali svaki put izvaditi iz ukrasne posude, zaliti je i vratiti. Isto tako naglašava da uz određenu pažnju biljka može preživjeti od jednog do drugog Božića, ali danas na tržištu više nisu tako skupe pa se domaćice ipak za Božić obraduju s novom biljkom.
U plasteniku Lucićevih razmišljali su i o povlačenju sredstava iz EU fondova, kako bi proširili i uložili u proizvodnju ali do sada se nisu pronašli ni u jednom programu, no imaju čvrsto obećanje Lokalne agencije za razvoj Vjeverica i direktorice Ane Komesarović da će nastojati pronaći projekt u kojima bi Lucići koji se godinama bave cvjećarstvom pronašli prostora i sredstva za opremanje i proširenje svog plastenika.Hitovi: 805