USKLADIMO FREKVENCIJE

Pripadnici legendarne 131. brigade županjske brigade obilježili 25.obljetnicu

Kategorija: /

Na Trgu kralja Tomislava postrojili su se brojni pripadnici Sinova ravnice kojima se, kao i građanima, obratio ratni zapovjednik 131. brigade pukovnik Franjo Krezić:

"Danas, kada obilježavamo 25. obljetnicu naše 131. brigade, naviru sjećanja iz vremena koja su svima nama bila teška i nepredvidljiva. No, sada se želim osvrnuti na nešto sasvim drugo, jer smatram da nitko od nas ni tada, a ni sada, nije svjestan u što smo se mi tada upustili i što smo tada ostvarili. "rekao je pukovnik Krezić  koji se u svome obraćanju posebno osvrnuo na zajedništvo i snagu koju je hrvatski narod imao u vrijeme stvaranja države. "Svi smo tada imali samo jedan cilj: obraniti našu domovinu i ostvariti slobodnu i neovisnu Hrvatsku, državu u kojoj će se ispuniti težnje svih generacija kroz stoljeća. I to je vjerojatno jedini puta bilo da je hrvatski narod stao na jednu stranu. Nije tada bio problem imati dosta ljudstva, bio je problem imati naoružanje", podsjetio je Krezić, koji je opširno govorio o djelovanju 131. brigade Hrvatske vojske. No, osvrnuo se i na situaciju  u kojoj se, nakon razduživanja, počinju nalaziti hrvatski branitelji. "Na žalost, najveći broj pripadnika pobjedničke hrvatske vojske ostao je bez posla, a samim tim i bez sredstava za život. Sve te nedaće vojnika, ratnika, pokušavalo se rješavati mjerama tzv. opskrbninama, da bi na kraju ljude koji su stvorili ovu državu stavili  u socijalnu kategoriju. Mislim da je ipak natježe kada se čovjeku pogazi ponos i dostojanstvo. Od hrvatske Vlade tražimo da hrvatskim braniteljima osigura bar dostojnu starost, kada im već nije osigurana pripadajuća sadašnjost", poručio je pukovnik Franjo Krezić.

 

Održavanje i promicanje uspomene na Domovinski rat dužnost svakog domoljuba 

Čestitke je pripadnicima 131. brigade Hrvatske vojske uputio  gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević koji je naglasio kako je održavanje i promicanje uspomene na Domovinski rat dužnost svakog domoljubnog čovjeka. A njegove su vrednote temelji suvremenog hrvatskog identiteta: "Pripadnici 131. brigade, bili ste stožerna snaga obrane županjskog kraja, ugrozu ste odbili i sačuvali prostor i mještane 16 naselja županjske Posavine. Svoju ste zadaću uspješno izvršili i ušli u povijest", dodao je Miličević. 

Pripadnicima 131. brigade Hrvatske vojske obratio se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, kao i izaslanik predsjednice RH Zoran Marunček.

U okviru proslave 25. obljetnice osnutka 131. brigade Hrvatske vojske na Trgu kralja Tomislava održan je Taktičko-tehnički zbor Oružanih snaga Republike Hrvatske, dok je poseban događaj priredilo hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, jer je nebo nad Županjom u prigodi proslave Sinova ravnice nadlijetao avionom satnik Ivan Anđić, rođeni  Županjac, član Krila Oluje. U prigodnome programu na pozornici na Trgu kralja Tomislava nastupila je muška pjevačka skupina "Baće" iz Bošnjaka, te Tamburaški sastav "Romanca" iz Gunje.

 

 

 

Zdenka Knežević

Hitovi: 1401