USKLADIMO FREKVENCIJE

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u Županji

Kategorija: /

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći u široj javnosti.

S obzirom da je tema Svjetskog dana prve pomoći u 2019.godini „Prva pomoć i marginalizirane osobe“, zajednički će ga obilježiti Crveni križ Županja s mladeži, članovi Udruge Golubovi i korisnici Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s mentalnim i intelektualnim oštećenjima GDCK Županja, Dom zdravlja Županja i Zavod za hitnu medicinu Županja u subotu, 14.rujna 2019.godine od 9:00-11:00 sati na središnjem gradskom Trgu . Održati će se četiri radionice pokaznih vježbi pružanja prve pomoći invalidnim osobama s realistično prikazanim ozljedama ili stanjima. U okviru radionica biti će pružanje prve pomoći osobama s epilepsijom , osobama s invaliditetom u alkoholiziranom stanju, gušenje osobe s invaliditetom i porezotina kod osobe s psihičkim i intelektualnim oštećenjem. Pružanje pomoći biti će organizirano pod stručnim nadzorom zdravstvenih radnika a pomoć će pružati osobe s invaliditetom i mladež Crvenog križa. Edukacije iz prve pomoći trebale bi biti dostupne svima jer poznavanje i pravilna primjena postupaka iz prve pomoći mogu spasiti život, te pomažu u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede.

Na Svjetski dan prve pomoći želimo skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.

Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. To su građani našeg društva, međutim često su lišeni našeg poštovanja i obzirnosti. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona, te nebrojeno puno drugih osoba kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.

Pošto je stanovništvo iznimno bitno podučiti tehnikama i radnjama potrebnim za pripravnost i neposredan odgovor na nesreću u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće i nađu u ulozi promatrača. Svrha je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom, kao i kod marginaliziranih osoba kako bi bili u mogućnosti pravodobno i na pravilan način pružiti prvu pomoć marginaliziranim ozlijeđenim osobama.

Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Županja: Janja Stojanović, mag.med.techn.

 

Hitovi: 544