USKLADIMO FREKVENCIJE

Hrvatski radio Županja slavi 50 godina

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Prije punih 50 godina, 4. srpnja 1969. s radom je počela Radio stanica Županja, sadašnji Hrvatski radio Županja.

Sve je započelo u okviru tadašnjeg Narodnog sveučilišta, pa i pisani tragovi toga vremena svjedoče kako je i prije 50 godina misao vodilja tadašnjih osnivača radija bila informirati slušateljstvo o svim važnim zbivanjima. Prvi dnevnik Radio stanice Županja donosi priloge o pripremama za žetvu pšenice, očekivanjima prinosa, govori se o kolektivnom godišnjem odmoru radnika Šećerane, ali i analizira uspjeh učenika osnovnih škola na kraju školske godine koju su u jednoj županjskoj osnovnoj školi tada pohađala 852 učenika. I sportske minute tog prvog dnevnika govore o uspjesima županjskih i ceranskih ribiča, ali i najavljuju nogometne susrete u Vrbanji... Tog 4.srpnja 1969. godine, slobodno možemo reći povijesnog dana za Hrvatski radio Županja, čak je uživo emitirano otvorenje Radio stanice..... Ove, 2019. godine, možemo ponoviti rečenicu koju smo često isticali upravo na datum početka emitiranja programa: sve ove godine dokaz su da jedini elektronički medij ovoga područja, bez obzira na poteškoće s kojima se suočavao i s kojima se suočava i danas, ima svoju budućnost. Hrvatski radio Županja posebnu je ulogu imao u vrijeme Domovinskog rata, kada svoj program nije prekinuo ni u danima opće opasnosti.

Također, u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine, Hrvatski radio Županja je svoju ulogu pravovremenog, točnog i istinitog izvješćivanja, u danima nezapamćene katastrofe, podigao na još višu razinu, što je prepoznala i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, upućujući radiju posebnu zahvalu. Hrvatski radio Županja je dobitnik priznanja Grada Županja "Zlatni grb Grada Županja 2009. godine".

Možda je ova značajna obljetnica i prigoda za nekoliko pitanja i odgovovora: Jeste li se ikad upitali, dragi naši slušatelji Hrvatskog radija Županja, posjetitelji web stranice i pratitelji na "fejsu", kako nastaju radijski prilozi, emisije, tonski zapisi....Jeste li ikada pomislili da eter Hrvatskog radija Županja ne treba shvaćati i prihvaćati "zdravo za gotovo"? Posljednjih godina, valjda kako i mi "starimo", a upravo je 50. rođendan HRŽ-a prilika to i javno izreći, shvaćamo kako o svima i svemu govorimo, bilježimo i snimamo, emitiramo i prosljeđujemo u eter, a samo o sebi i svome poslu ne progovaramo....Zato kroz ovih nekoliko redaka želimo barem malo potaknuti na razmišljanje da je doista došlo vrijeme da promislimo kako nije jednostavno biti na terenu, snimati, potom montirati, pripremiti emisiju....Nekada nije jednostavno ni u eteru "odraditi" željoteku, pročitati male oglase ili našu središnju informativnu emisiju "Dnevnik HRŽ-a"....Zamislite samo kako je kada nemate radno vrijeme, kada vam se sve u poslu svodi na sekunde i minute, kada nema kašnjenja ili tišine....Sve je to dio našega posla koji se na 97,5 megaherca ne vidi i ne čuje....Satima stajati na terenu, držati uređaj, paziti da sve bude dobro i kvalitetno snimljeno, a već smišljate uvodne rečenice za tekst u prilogu, razmišljate koliko ćete imati snimljenog materijala i kako montirati u režiji jednu ili eventualno dvije emisije....Samo jedna godina emitiranja programa, pretvorena u statistiku, znači: realizirano više od 1.000 vijesti, 251 dnevnik, 52 tjednika, 212 Aktualnih tema, 39 emisija Sportski mikrofon, Kulturni pregled 39 emisija, Društvena tribina 39 emisija, Gospodarska burza 38 emisija, O mladima i za mlade 26 emisija...I sve to u trajanju od najmanje 30 minuta...Da i ne spominjemo jutarnji program, glazbene željoteke, tonski u 12,30, emisiju Ulicama našeg grada, kao i brojne druge Aktualne teme....Sjetimo se samo Kronika Šokačkog sijela, izravnih prijenosa....I sve to izrečeno i emitirano pretočimo i u prilog za "Županjski list", za web stranicu HRŽ-a, za fejsbuk stranicu.....

 

Misli li i dalje netko da je jednostavno? Iskreno, potpisnica ovih redaka kaže da jeste, jer radimo posao koji volimo, jer radimo za naše slušatelje, za našu najvjerniju publika koja s nama i radi na svojim radnim mjestima, i kuha ručak, odgaja djecu, odmara, slika ili radi u plasteniku, u staji...Gdje god ste vi, tu smo i mi na 97,5 megaherca....I nadamo se da ćemo još dugo biti zajedno....

Jer, HRŽ je jedini elektronski medij u županjskoj Posavini koji je, doduše, mijenjao frekvenciju, broj sati emitiranja programa, mijenjali su se i dopunjavali različiti sadržaji kroz emisije. Prolazili su i dolazili zaposlenici, novinari, tonski realizatori, brojni suradnici.

Danas Hrvatski radio Županja emitira 24 sata dnevno program na 97,5 megaherca i ostvaruje izvrsnu suradnju s brojnim tvrtkama, institucijama, ustanovama, udrugama građana. Bolja čujnost na širem području županjske Posavine, novija i kvalitetnija oprema, ali i veće razumijevanje pojedinaca za novinarski rad, naše su želje u trenutku obljetnice na koju smo kao zaposlenici HRŽ-a iznimno ponosni.

-Brze, točne i aktualne informacije-krilatica je kojom bi se najjednostavnije mogao opisati motiv kojim se rukovode svi zaposlenici uposleni na programsko-tehničkoj realizaciji. A sve zbog slušatelja HRŽ zbog kojih se program i realizira i odašilje u eter.

Prigodom 50.te obljetnice medijske kuće koja je svih ovih proteklih godina zasigurno ostavila traga u svim područjima života žitelja županjskog kraja, u vremenu kada obećanja nisu popularna, dovoljno je reći: Slušajte 97,5!

 

Hitovi: 596