USKLADIMO FREKVENCIJE

Zar opet? I zašto?

Kategorija: /
Autor: J.W.D.

Na pročeljima pojedinih zgrada na području grada Županja opet su osvanuli neprimjereni i uvredljivi grafiti, ispisani crnim sprejem. Zgrada Gradskog društva Crvenog križa Županja, sportska dvorana Osnovne škole "Ivana Kozarca", zid jedne

privatne zgrade, samo su neka mjesta na kojima su, očito, pod okriljem noći ispisane poruke mržnje. Na žalost, i kroz ove se primjere potvrđuje da vandalizmu nema kraja. Građani s kojima smo danas razgovarali osuđuju ovakvo ponašanje, zgražaju se nad porukama koje su u posljednjih nekoliko dana ispisane na, kako smo već izvijestili, čak i Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera i Židovskoj grobnici na gradskome groblju. Županjci ovako nešto ne pamte i ističu kako je na području grada rijetkost bila da ponegdje osvane kakav navijački grafit ili pak ljubavna poruka. No, ovo što se posljednjih dana događa u Županji ne samo da je za svaku osudu nego i potiče javno pitanje: tko i zašto ima pravo činiti ovako nešto i zbog čega? I danas je policija bila na terenu i obavljala svoj posao, a djelatnici zaposleni u pojedinim ustanovama  imaju pune ruke posla kako bi uklonili ove uvredljive i neprimjerene poruke mržnje.U Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj doznajemo da je istraga oko ovih događaja u tijeku i da će uskoro javnost biti upoznata s više informacije.

 Županja ovako nešto doista nije zaslužila, samo su neki od komentara koje smo čuli od građana u blizini zgrade Gradskog društva Crvenog križa Županja i sportske dvorane Osnovne škole Ivana Kozarca. Osim toga, mnogi su se prisjetili kako je prije nekoliko godina grupa mladih svoje osjećaje i maštu na pročeljima zgrada ili pak na ogradama i zidovima pretvarala u predivnu sliku prepunu boja, likova i simbola, koji su dobar glas o Županji pronijeli diljem Hrvatske putem brojnih medija.Bila je to i ostala zanimljiva priča o gradiću na lijevoj obali Save.  Na ovo što se sada događa svi gledaju s ogorčenjem i pitaju se: tko su autori i kada će biti poznati, te kako će odgovarati za učinjena djela? I tko im financira nabavku crnih, pretpostavlja se, vrlo skupih sprejeva kojih je pod okriljem noći i puno potrošeno?

 

Zdenka Knežević

 

Hitovi: 1305