USKLADIMO FREKVENCIJE

"Slavonski gušti" u Puli

Kategorija: /
Autor: J.W.D.

  

U povodu Sajma „Zlatne niti, u sklopu kojeg  se od 02. do 18. kolovoza u Puli predstavlja kulturna baština i gastronomska ponuda Slavonije, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno predsjednikom Županijske Skupštine Antunom Žagarom u petak 02.kolovoza primio je istarski župan Valter Flego. 

Župan Flego je tom prilikom istaknuo kako obje županije mogu puno naučiti jedna od druge te zajedničkim nastupom, uz plasman autohtonih proizvoda, mogu biti konkurentnije na trećim tržištima. 

- „Uz naš kulen i tamburu, u Istri se osjećamo kao doma“, izjavio je predsjednik Žagar, predstavljajući Projekt „Slavonski gušti na  konferenciji za novinare, održanoj u pulskoj vijećnici.

 - „Nismo si konkurencija, ali možemo se osnaživati na području poljoprivrede, turizma i gospodarstva“, rekao je župan Flego, te zaželio ugodan boravak u Istri, u nadi kako će manifestacije poput ove zbližiti županije, te biti dobar temelj za daljnju suradnju, - „Samo zajedno možemo u Europu jer i mi i vi za veliko smo europsko tržište premali. Moramo se povezati, zaštiti svoju kulturu i proizvode te se nametnuti Europi preko kvalitetnih proizvoda – istaknuo je Flego.

Direktor TZ-a Županje Mirko Bačić zahvalio je na srdačnom dočeku i mogućnosti da Slavonci pokažu koliko njeguju svoju kulturu, te istaknuo kako,  po uzoru na Istrane, i Slavonci razvijaju kontinentalni seoski turizam.

 Konferenciji su, uz predsjednika Žagara, nazočili i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Županje Ivan Grigić, direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić, direktorice turističkih zajednica Vinkovci i Vukovar Martina Matković i Jasna Babić, te predsjednica županijske Turističke zajednice Rujana Bušić Srpak.

Uz navedene, nazočni su bili i voditelji Podružnica Hrvatske matice iseljenika iz Vukovara i Pule, Silvio Jergović i Ana Bedrina.

U sklopu Sajma, od petka 02.08. do utorka 05.08. na pulskoj tržnici mogli su se kušati slavonski specijaliteti, a u večernjim satima, u petak i subotu, na terasi Doma hrvatskih branitelja, nastupili su i tamburaši TS „Zlatni zvuci“.

Projekt Cesta zlatne niti koji županjska Turistička zajednica provodi već treću godinu, a ove godine, na prijedlog dviju podružnica Hrvatske matice iseljenika iz Vukovara i Pule, u dogovoru s turističkom zajednicom Županje, organizirano je predstavljanje tradicionalne slavonske posebnosti kroz gastro-obrtničke proizvode u okviru Sajma „Zlatne niti“.

U prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Carrarinoj ulici u Puli (kod Županijske gospodarske komore) do 18. kolovoza bit će prodajna izložba slavonskih specijaliteta, na kojoj će Istrani te domaći i strani gosti imati priliku posjetiti prodajnu izložbu slavonskih delicija, kroz koju će na desetak dana osjetiti čari Slavonske kuhinje, te upoznati kulturnu baštinu i lokalne običaje kojima se čuvaju tradicionalne vrijednosti kao stil života jednog područja.

Z.Knežević            

Hitovi: 5187