USKLADIMO FREKVENCIJE

Svjetski dan šale

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Iako se u različitim zemljama svijeta obilježava na različite načine, suština je ista: na današnji dan svi bi trebali biti spremni na pokoju prvotravanjsku šalu!

Zanimljivo, iako se Svjetski dan šale podvalama ,,obilježava” gotovo svugdje u svijetu, zapravo nije točno utvrđeno tko je krivac za njegovo postojanje, odnosno nije točno poznato njegovo porijeklo. Postoje razna tumačenja i pretpostavke kada i kako je potaknuto prvotravanjsko zbijanje šala. Činjenica je da su mnogi narodi i kulture početkom travnja slavili dan ili dane neozbiljnosti, što je možda bilo povezano i s odlaskom zime i dolaskom proljeća, a time i veselijeg raspoloženja. Po jednoj teoriji, Rimljani i Hindusi su slavili proljetni ekvinocij sa početkom 25. ožujka i završetkom na Novu godinu – 1. travnja. Kada je papa Gregor XIII 1582. godine Julijanski kalendar zamijenio novim, Gregorijanskim kalendarom, po kojem se Nova godina slavila 1. siječnja, mnogi novi datum nisu htjeli prihvatititi ili za njega nisu znali, pa su slavili po starom. Drugi su ih zbog toga ismijavali i izmišljali razne šale i pošalice na njihov račun. Kasnije se taj običaj proširio Europom.

Kako su Englezi Gregorijanski kalendar uveli tek 1752. godine, a već su tada bile poznate prvotravanjske šale, dovedena je pod znak pitanja vjerodostojnost ove teorije. Po teoriji profesora Josepha Boskina s Boston Universitya, rimski imperator Konstantin dozvolio je svojoj dvorskoj ludi Kugelu da bude “kralj na jedan dan”, jer su ga dvorske lude nasmijale izjavivši da bi bolje vladale imperijem od njega. Kugel je donio proglas u kojem je za taj dan tražio apsurdnosti i tako je nastao taj običaj. Međutim, na kraju se ispostavilo da je sam profesor cijelu priču, koju su objavile i poznate novine, izmislio kao prvotravanjsku šalu.

Po trećoj teoriji nepoznata šesnaestogodišnja djevojka zakazala je na taj dan francuskom kralju Henriku IV, poznatom po tome da je volio mlade djevojke, diskretni spoj u prostorijama dvorca, na kojem se umjesto nje pojavila njegova žena i tako se našalila s njim. I još mnoge druge teorije.

U svakom slučaju humor nam pomaže da lakše prebrodimo neku neugodnu ili tešku situaciju, a kada se našalimo na vlastiti račun, pomažemo i sebi i drugima, jer opće je poznato da je "smijeh najbolji lijek".Hitovi: 417