USKLADIMO FREKVENCIJE

Antun Golubović iz Đurića među najboljim u proizvodnji šunke

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Nakon što je 2002. Godine, kao tehnološki višak, dobio otkaz u komunalnoj tvrtki, Antun Golubović iz Đurića , vratio se poslu svojih pradjedova – poljoprivredi.

Počeo je s dva hektara vlastite zemlje, a danas ih obrađuje 26 te se bavi i isvinjogojstvom. Svinje iz njegovog uzgoja svake mu godine, sa sajma u Gudovcu donose priznanja, no kada iz preba prodati, nastaju problemi – velike klaonice, kako tvrdi, ne žele otkupiti stoku iz domaćeg uzgoja, jer uvoze jeftino meso sumnjive kvalitete.

Jučer se okrunio i srebrnom medaljom na 8. Nacionalnom natjecanju u šunkijadi u Starim Mikanovcima, do zlata ga je dijelo samo 4 boda.

Kako sam kaže proizvodi crnu slavonsku svinju, a preradom mesa se bavi za vlastite potrebe, nagrada ga je iznenadila i obradovala, jer konkurencija je bila vrlo jaka.

"Ciljevi manifestacije su promoviranje slavonske domaće šunke kao slavonskog suhomesnatog specijaliteta s tendencijom povećanja prodaje i proizvodnje na tradicionalan domaći način, utvrđivanje standardnih vrijednosti šunke karakterističnih za slavonsku domaću šunku te edukacija proizvođača", navode organizatori.   

Povjerenstvo za ocjenjivanje slavonske domaće šunke je u sastavu:  prof.dr.sc. Đuro Senčić, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, predsjednik povjerenstva te članovi doc.dr.sc. Danijela Samac, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, doc.dr.sc. Mario Škrivanko i Marko Novoselac dr.vet.med.Hitovi: 273