USKLADIMO FREKVENCIJE

DAN RUŽIČASTE VRPCE

Kategorija: /

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Crveni križ Županja i Dom zdravlja Županja obilježavaju 07.listopada 2017.g od 10 do 12 sati na Gradskom trgu u Županji Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke, te pozivamo sve građane da nam se pridruže, i daju svoj doprinos, u što većem broju jer danas su one a sutra smo mi.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti brige o grudima, ranom otkrivanju i liječenju raka dojke. Moto ovogodišnje akcije je "Sve za nju, moju prijateljicu" čime se želi potaknuti žene da budu podrška svojim prijateljicama i da zajednički krenu na pregled, s naglaskom na žene mlađe od 50 godina koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom . Rak dojke je najčešći rak kod žena. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 2300 žena, a oko 900 umre. Ono što zabrinjava jest da je učestalost obolijevanja i umiranja i dalje u porastu. Budući da su mogućnosti prevencije ograničene, treba svakako voditi računa o ranom otkrivanju bolesti jer se time povećava mogućnost izlječenja i otkrivanja raka dojke. U RH se od 2006. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u okviru kojega se pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine. Ukoliko imate pitanja vezano za provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke javite se na besplatni telefon : 0 800 200 169.

Udruga Europa Donna Hrvatska od 2012. do danas prikupila je 1,3 od potrebnih 5 milijuna kuna za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućio jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću. Sama udruga teško će moći prikupiti potrebna sredstva bez pomoći Ministarstva zdravstva i drugih udruga.

Uvidjevši važnost kupnje aparata za intraoperativno zračenje kod ishoda liječenja karcinoma dojke Crveni križ Županja i Dom zdravlja Županja pokrenuli su akciju obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke i pridružili se akciji prikupljanja sredstava. Sredstva prikupljena prodajnom akcijom ružičastih vrpca 07.10.2017. godine biti će uplaćena na žiro račun Europa Donna za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću. Što znaći prilikom operacije dojku bi ozračili i nebi više bila potrebna dodatna zračenja.

Još jednom pozivam Vas sve da se pridružite akciji!!!

Autor: Janja Stojanović,mag.med.techn.

Hitovi: 305