USKLADIMO FREKVENCIJE

Tečaju za trudnice u Domu zdravlja Županja odazivaju se i budući očevi

Kategorija: /


Trudnoća je razdoblje u kojem dolazi do mnogih promjena u životu žene kao i cijele obitelji. Događaju se značajne tjelesne promjene, promjene raspoloženja i duševnog stanja, promjene prioriteta funkcioniranja i konstrukcije obitelji. Trudnice, osobito kada je prva trudnoća u pitanju, često su nesigurne, imaju puno nejasnoća i pitanja u vezi trudnoće, samog poroda te o onome što dolazi kasnije- njega, odgoj i briga za dijete. S obzirom na brojnu dostupnost današnjih medija i velike mogućnosti informiranja, trudnicama je potrebna stručna pomoć radi što boljeg educiranja i usvajanja novih znanja o trudnoći, a posebno usvajanje stručnih vještina potrebnih za provođenje zdravstvene njege novorođenčeta u periodu babinja.

U sklopu rada patronažne službe Doma zdravlja Županja, svake treće srijede u mjesecu, patronažne sestre organiziraju i provode tečaj za trudnice na kojem može prisustvovati suprug ili partner te se na taj način skupa sa svojom suprugom educiraju o trudnoći, porodu i periodu nakon poroda. Osim same edukacije putem tečaja, patronažna zaštita obuhvaća i savjetodavni rad kojim trudnice mogu dobiti razne korisne savjete poput načina prilagodbe i ublažavanja uobičajenih poteškoća koje se javljaju u trudnoći (mučnine, zatvor stolice, proširene vene i sl.) Dobivaju se točne i kvalitetne upute o pravilnoj prehrani trudnica koja je vrlo bitna za pravilan razvoj ploda, ali i očuvanja zdravlja trudnice. Također se preporučuje tjelesna aktivnost ukoliko zdravlje trudnice to dopušta, a izvođenjem specifičnih vježbi prilagođenih trudnicama može se znatno olakšati sam tijek poroda te oporavak žene nakon istoga. Rođenje djeteta također zahtjeva i veliku pripremu prostora i opreme za novorođenče te se trudnice nastoje adekvatno pripremiti za dolazak novorođenčeta iz rodilišta. Putem jasnih uputa i demonstracije, trudnice mogu usvojiti specifične vještine potrebne za njegu djeteta. Psihofizička podrška je tijekom trudnoće, a osobito nakon poroda vrlo važna i nužna za oporavak rodilje i zdravo funkcioniranje nove „proširene“ obitelji te se iz tog razloga u edukaciju nastoji uključiti i suprug trudnice. Po završenom tečaju sudionici dobivaju potvrdu s kojom suprug može prisustvovati porodu u zdravstvenim ustanovama. Priprema trudnice također obuhvaća i pripremu za dojenje te se putem patronažne službe nastoje uključiti i u rad grupe za potporu dojenja gdje osim stručnih savjeta patronažnih sestara, također i od majki dojilja mogu dobiti korisne savjete temeljem vlastitog iskustva, ne samo o dojenju nego i drugih sadržaja vezano za trudnoću, porod i njegu djeteta.

Patronažna zaštita trudnica obuhvaća opsežni edukacijski, suportivni i savjetodavni rad kojim trudnice dobivaju veliko znanje i podlogu za stjecanje daljnjih vještina vezanih za provođenje zdravstvene njege novorođenčeta te na taj način dobivaju osjećaj sigurnosti i podrške koja je potrebna za zdravlje majke te zdrav rast i razvoj djeteta.

Patronažne sestre Doma zdravlja Županja:

Katarina Tomić, bacc.med.techn.

Maja Filipović, bacc.med.techn.

Danica Matijević, bacc.med.techn.

Hitovi: 1043