USKLADIMO FREKVENCIJE

Važna uloga medicinskih sestara u katastrofama

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Za medicinske sestre s područja županjske Posavine u Domu zdravlja održano je predavanje "ORGANIZACIJA, RAD I ULOGA PATRONAŽNE SLUŽBE ZA VRIJEME I NAKON POPLAVE".

Predavanje su u Vinkovcima na Sajmu zdravlja , te u Osijeku održale Janja Stojanović, mag.med.techn. i Gabrijela Palković, bacc.med.techn.

   "Ovo je bila prilika da održimo predavanje u Županji i tako podsjetimo na ulogu medicinskih sestara u ovakvim i drugim katastrofama",kazala je Janja Stojanović.

                          "Početkom druge polovice mjeseca svibnja 2014.godine istočnu Slavoniju zahvatila je poplava katastrofalnih razmjera. Nezapamćena katastrofalna poplava mnoge građane je u trenu pretvorila u gole i bose beskućnike. Patronažne sestre su imale za cilj evakuirati, smjestiti, nahraniti, obući, dati psihološku potporu, medicinski zbrinuti što veći broj stradalih i raditi na prevenciji epidemije", istaknula je Janja Stojanović i dodala kako su patronažne sestre na poplavljenom području odigrale veliku ulogu u pomoći oko evakuacije i ublažavanja straha kao i osiguranje osnovne zdravstvene potpore. Evakuiranima koji su bili smješteni po prihvatilištima školska sportska dvorana u Cerni i Otoku ili u privatnim smještajima u Gradištu osigurani su zdravstveni timovi ,te im je osigurana zdravstvena skrb i stručna psihološka pomoć. U prevenciji mogućih posljedica poplava patronažne sestre su imale ključnu ulogu u educiranju i savjetovanju za potencijalnu opasnost od značajnog pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika i širenja zaraznih bolesti, mogućnost kontaminacije vode za piće, dezinfekciji stambenih prostora, odlaganju otpadnih materija i predmeta. Kada se voda povukla, poplavljene ambulante vratile su se na svoja područja i nastavile s radom početkom školske godine u kontejnerima prilagođenim za nužan medicinski rad, dok sa redovnim radom započinju krajem prosinca nakon obnavljanja infrastrukture, objekata i opreme. Patronažne sestre su za vrijeme i nakon katastrofalnih poplava odradile sve zadatke savjesno,stručno i profesionalno. Zdravstvene ustanove na području Republike Hrvatske trebale bi napraviti postupnike, raspored rada zdravstvenih radnika i mjesta djelovanja u slučaju katastrofe i teških elementarnih nepogoda, zaključuje Janja Stojanović.

Hitovi: 622