USKLADIMO FREKVENCIJE

UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva osigurao opremu za 18 rodilišta i dvije jedinice intenzivne neonatologije

Kategorija: /
 Hrvatska je tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja. Prema posljednjim podacima dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca je isključivo dojeno kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života. Tome je svakako doprinijela i predanost Hrvatske provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece“. Danas su sva rodilišta u Republici Hrvatskoj Rodilišta – prijatelj djece. Novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa Rodilište-prijatelj majki i djece i promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.
„Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012.–2020. godine te Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj 2018.-2020, koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske. Tijekom 2018. i 2019. godine proveden je postupak ponovnog ocjenjivanja u četrnaest rodilišta u Republici Hrvatskoj, a zbog epidemije COVID-19 u 2020. je bio privremeno zaustavljen postupak ponovnog ocjenjivanja. Temeljem provedenog pilot projekta „Rodilište – prijatelj majki i djece“ u KBC Rijeka, KB „Merkur“ i KB „Sveti Duh“ u Zagrebu i u OB u Zaboku i bolnici hrvatskih veterana te je planirano daljnje unaprjeđenje zdravstvene zaštite žena i djece u rodilištima. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja Banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko. Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Gradu Zagrebu, u ožujku 2020. godine. Ujedno, u novonastalim okolnostima epidemije koronavirusa, Ministarstvo zdravstva je u suradnji s UNICEF-om i stručnjacima dalo snažnu potporu dojenju, svjesno važnosti nastavka dojenja i u vrijeme epidemije, uz pridržavanje mjera zaštite od širenja virusa. Ovim putem zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima i UNICEF-u na suradnji i doprinosu u provedbi zaštite i promicanja dojenja u Republici Hrvatskoj na dobrobit djece, njihovih obitelji i cijele zajednice“, kazala je pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.
Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima, predanost sustavnom praćenju podataka i kontinuirana podrška majkama koje doje, a posebno u prvih šest mjeseci djetetova života ključni su za održavanje i podizanje stope dojenja. S tim ciljem, UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva kontinuirano radi na osiguravanju uvjeta koji podržavaju prehranu majčinim mlijekom. U posljednjih godinu dana UNICEF je zahvaljujući donacijama građana i tvrtki osigurao:
30 fototerapijskih gnijezda koja omogućuju boravak djeteta uz majku i za vrijeme terapijskog postupka kod novorođenačke žutice za 18 rodilišta i dvije jedinice intenzivnog neonatalnog liječenja te jedan telemetrijski uređaj. Ulaganje je ukupno vrijedno 1.1 milijun kuna,
Dostavno vozilo vrijedno 250.000 kuna za Banku humanog mlijeka koja se pokazala iznimno važnom za zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci za vrijeme krize uzrokovane pandemijom i potresom,
UNICEF podržava održavanje trudničkih e-tečajeva u suradnji s udrugom RODA – Roditelji u akciji kroz koje roditelji dobivaju potrebne informacije o važnosti dojenja.
„Dojenje ime neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno. Upravo je stoga posebno važno u svakoj situaciji promovirati dojenje kao najbolji izbor te pružiti majkama potrebnu podršku i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama. Zahvaljujem se svim UNICEF-ovim donatorima, građanima i tvrtkama, koji nas podržavaju u kontinuiranom ulaganju u zdravlje najmlađih“, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
U vrijeme pandemije izazvane novim koronavirusom mnoge se majke pitaju kakve su preporuke kada je riječ o dojenju.
„Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakome djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom, ako to žele i ako to djetetovo i njihovo stanje omogućuje, naravno, pridržavajući se preporučenih higijenskih mjera“, kazala je izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege i voditeljica nacionalnog ocjenjivačkog tima za inicijativu Rodilišta – prijatelji djece.
 
Hitovi: 81