USKLADIMO FREKVENCIJE

Saznajte kako kamenac utječe na zube

Kategorija: /

Velika većina ljudi miješa značenje plaka i zubnog kamenca. Plak je ljepljivi film odnosno sloj koji se svakodnevno formira na zubima. To je onaj sklizak premaz koji osjetite na zubima svaki put kad se ujutro probudite. U plaku žive bakterije koje izlučuju kiseline koje uzrokuju propadanje zuba i iritaciju tkiva desni. Iritacija dalje uzrokuje upalu koja je na kraju odgovorna za razvoj gingivitisa. Ako se plak ne uklanja redovno, on se stvrdnjava i stvara se zubni kamenac. Zubni kamenac se ne može jednostavno ukloniti četkanjem zubi, nego zahtijeva profesionalno čišćenje zubi kod stomatologa. Da biste i plak i zubni kamenac držali pod nadzorom, ključno je da redovno perete zube, da koristite zubni konac, da idete na preglede kod stomatologa te da barem dva puta godišnje obavite profesionalno čišćenje zubi.

Iako se zubni kamenac ne može u potpunosti ukloniti kod kuće, možete pokušati sa sljedećim savjetima kako biste barem djelomično ublažili njegovu vidljivost.

Četkanje zubi pomoću sode bikarbone je siguran i učinkovit način tretiranja zubnog kamenca, jer soda ne uništava zubnu caklinu. Istraživanja su pokazala da su paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu učinkovitije u uklanjanju plaka za razliku od obične paste za zube. Osim toga, soda bikarbona štiti i od demineralizacije cakline. Naime, ugljikohidrati iz hrane i gaziranih pića drastično smanjuju razinu pH u ustima stvarajući kiselo okruženje koje uzrokuje ranije navedenu pojavu. Kiselost neke tvari mjeri se pomoću pH ljestvice. Što je pH niži, tvar je kiselija. Donja granica pH vrijednosti cakline kreće se između 5,1 i 5,5. Kad pH padne ispod te razine, nastupa demineralizacija. Soda bikarbona ublažava demineralizaciju jer ima visoki pH, što pridonosi održavanju pH ravnoteže u ustima i sprječava uništenje cakline.

Soda bikarbona ima i antimikrobna svojstva koja također sprječavaju propadanje zuba.

Ulje se također navodi kao izvrsno sredstvo za uklanjanje zubnog kamenca. Riječ je o tzv. metodi „izvlačenje uljem“ što točnije podrazumijeva mućkanje ulja u ustima. Primjerice, kokosovo ulje je iznimno korisno jer ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Istraživanja su pokazala da redovno mućkanje ulja u usnoj šupljini smanjuje rizik od stvaranja plaka i kamenca. Osim kokosovog, preporučuju se i maslinovo, bademovo te sezamovo ulje.



Hitovi: 179