USKLADIMO FREKVENCIJE

U Županji obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se danas, 14. studenoga, a ove je godine tema obilježavanja„Obitelj i šećerna bolest“.
Cilj je kampanje podizati svijest o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljele osobe, promicanju edukacije obitelji i oboljelih, prevenciji te važnosti uloge obitelji u skrbi i liječenju za oboljele.Trenutačno u svijetu od dijabetesa boluje više od 425 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a svake ih godine od šećerne bolesti umire četiri milijuna. Od ukupnog broja umrlih gotovo polovica je mlađa od 60 godina.Procjenjuje se da će do 2045. godine 629 milijuna ljudi na svijetu bolovati od šećerne bolesti, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Većina oboljelih boluje od dijabetesa tipa 2. Taj tip dijabetesa u 80% slučajeva moguće je prevenirati promjenom životnih navika, odnosno redovitom tjelesnom aktivnošću, zdravom i uravnoteženom prehranom te promicanjem zdravog okruženja.U Hrvatskoj su u 2018. godini registrirane 303.992 osobe s dijagnozom šećerne bolesti.Ranija istraživanja pokazuju da je kod nas samo 60% oboljelih imalo postavljenu dijagnozu. Procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih blizu 500 tisuća, a šećerna je bolest bila četvrti vodeći uzrok smrti s udjelom od 4,4% u 2017. godini.
Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti u Županji je danas organizirana akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka. "Odaziv je izuzetno dobar, samo u prvih pola sata akciji je pristupilo 60 građana, rekla nam je Janja Stojanović, pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja Županja za sestrinstvo i predsjednica Komisije za zdravstvenu djelatnost GD CK Županja."Građani su zainteresirani za kontrolu šećera i tlaka, što znači da vode računa o svom zdravlju. Prepoznati smo u našoj zajednici, jer akcijama koje organiziramo građani se rado odazivaju. ", kaže Janja Stojanović.
Hitovi: 411