USKLADIMO FREKVENCIJE

Šetnjom do zdravlja

Kategorija: /

Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 07. travnja na temu: „Zdravlje za sve“ Dom zdravlja Županja, Crveni križ Županja, Udruga Golubovi, Radio Županja, OŽB Vukovar i Roche Hrvatska, Roche d.o.o. organiziraju akciju „Šetnjom do zdravlja“ koja će se održati 09.04.2019.godine u 17 sati.

Zamišljeni pravac kretanja je od Gradskog muzeja Stjepana Grubera do Poloja i nazad, a po završetku uputiti ćemo se u restoran Sava gdje će medicinske sestre Doma zdravlja Županja izvršiti kontrolu RR i ŠUK-a pod pokroviteljstvom Rocha.

Svjetski dan zdravlja obilježava se od 1950. godine na spomen osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije koja je osnovana 07.travnja 1948.g a u svrhu promocije zdravlja i zdravog načina življenja.

Osnovni cilj preventivnog programa zdravlje za sve je osvještavanje pozitivne slike o sebi, usvajanje usmjerenosti na vlastito zdravlje, osvještavanje potrebe za kritičkim odnosom prema porukama medija i okoline, sprječavanje usvajanja i razvoja rizičnih oblika ponašanja, učenje socijalnih vještina, učenje asertivnog oblika ponašanja i osvještavanje potrebe izgradnje osobnog integriteta, ostvarivanje samopouzdanja i samopoštovanja.

Dugoročni ciljevi preventivnih programa zdravlje za sve su usvajanje zdravih životnih stilova, poboljšanje psihofizičkog razvoja i zdravlja djece, stvaranje zdravog školskog i obiteljskog okoliša, povećanje udjela populacije koji ima pravilne prehrambene navike i preporučenu učestalost tjelesne aktivnosti, povećanje udjela populacije koji imaju poželjnu tjelesnu težinu te smanjenje pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi.

Prevencija je najvažnija jer njome sprečavamo nastanak bolesti kao što kaže stara poslovica „ Bolje spriječiti nego liječiti“. Jedna od najvažnijih preventivnih aktivnosti je tjelesna aktivnost koja je vrlo važna za održavanje zadovoljavajuće razine zdravlja. Ljudsko tijelo je građeno za aktivnost i da bi ispravno funkcioniralo potrebna mu je aktivnost. Tjelesna aktivnost osnovna je čovjekova potreba od njegova rođenja do kraja života. Kako bi zdrava osoba poboljšala svoje zdravlje važno je potruditi se i u svoj svakodnevni život uključiti tjelesne aktivnosti. Najbolji oblik vježbanja je onaj u kojem uživate i možete ga uklopiti u svoju svakodnevicu. Svaku tjelovježbu treba prilagoditi svojoj dobi, zdravstvenom stanju i načinu života. Bilo koja količina tjelesne aktivnosti postići će da se bolje osjećate. Najmanja količina tjelesne aktivnosti koja je potrebna za prevenciju bolesti jest 30 minuta dnevno. Uz kretanje, također je vrlo važno posvetiti pažnju zdravoj prehrani, a posebno ako uzmemo u obzir da od samog početka svog postojanja čovječanstvo koristi hranu kao svoj lijek. Mnogi drevni spisi govore o tome da odabir, priprema i kombiniranje namirnica direktno utječe na naše zdravlje. Nažalost, u modernom društvu nešto toliko važno kao zdrava prehrana, postalo je zanemareno. Jedemo usput, propuštamo obroke, a za pripremu jela koristimo nezdrave mikrovalne pećnice. Sve više ljudi shvaća ozbiljnost pravilne prehrane i traži informacije od patronažnih sestara i liječnika kako poboljšati svoje zdravlje ne pilulama, nego pomoću hrane.

Molim Vas obavijestite svoje ukućane i prijatelje, o akciji koju planiramo provesti, i svojim prisustvom doprinesite promociji zdravog načina života. Nakon šetnje slijedi druženje uz kavu. U nadi što većeg odaziva pozivu na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja radujem se susretu.

 

 

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo:

Janja Stojanović, mag.med.techn

 

Hitovi: 411