USKLADIMO FREKVENCIJE

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Kategorija: /

Ovogodišnji slogan obilježavanja ''Međunarodnog dana medicinskih sestara je: ''SESTRINSTVO - GLAS KOJI VODI! Zdravlje je temeljno ljudsko pravo'' preuzet od Međunarodnog vijeća medicinskih sestara

U Firenci (Italija), 12. svibnja 1820. godine, rodila se žena koja će svojim radom promijeniti odnos sestrinstva i pomoći mnogim potrebitima da prežive u novoj borbi - u borbi za život. Bila je to glasovita Florence Nightingale, utemeljiteljica jednog od najhumanijih poziva, sestrinstva. Njezin rođendan 12. svibnja se obilježava i kao Međunarodni dan sestrinstva. To je jedinstveni dan u godini kada se skreće pozornost na rad medicinskih sestara i njihovu ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi. Međunarodno vijeće medicinskih sestara 1965. godine definiralo je sestrinstvo rečenicom: ''pomoć ljudima je osnovni zadatak medicinskih sestara i smisao njihovog posla, te je taj zadatak trostruk: održavati život, olakšavati patnje i pospješiti ozdravljenje''.

''Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.'' Cilj je promicanja zdravlja omogućiti pojedincima i zajednicama povećanu kontrolu nad čimbenicima koji uvjetuju zdravlje. Povelja o unapređenju zdravlja iz Ottawe, 1986. godine ''definira'' unapređenje zdravlja kao proces koji omogućuje ljudima veću kontrolu nad svojim zdravljem te poboljšanje svoga zdravlja. Da bi dosegli stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, pojedinac ili grupa moraju biti u mogućnosti prepoznati i uvidjeti svoje težnje, zadovoljiti potrebe, te mijenjati ili se nositi s okolinom. Zdravlje je stoga snaga u svakodnevnom životu, a ne svrha života.

Zdravlje pojedinca, zdravlje zajednice u cjelini ima golemi utjecaj na općenito funkcioniranje društva kao cjeline. Loše zdravlje narušava produktivnost, sprječava izglede za posao i nepovoljno utječe na ljudski razvoj. Ulaganje u zdravlje te osiguravanje jednako dostupne zdravstvene zaštite spašava živote i prevenira bolesti, smanjuje trajne nejednakosti u pristupu i poboljšava gospodarsku učinkovitost, jer kao što znamo, ako nema zdravlja, nema rada, nema prihoda, nema puta prema napretku i razvoju društva.

Medicinske sestre provode najviše vremena s pacijentima i njihovim obiteljima te imaju saznanja iz prve ruke koja mogu imati utjecaj na zdravlje i dobrobit pacijenta. Sestrinstvo ima korijene u potrebama čovječanstva u liječenju i ozdravljenju bolesnih, pružanju zaštite i njege te pomaganju svima potrebitima. Cilj je sestrinstva spriječiti bolest i očuvati zdravlje. "Svaka priča ima potencijal poboljšati zdravstveni sustav i omogućiti pojedincu i zajednici postići najviši dostupni standard zdravstvene zaštite i skrbi.'' Medicinske sestre su neophodne u transformaciji zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava, tako da nitko ne bude isključen. Medicinske sestre mogu i moraju biti glas koji vodi, poboljšavanjem pristupa skrbi, omogućavanjem holističkog, čovjeku usmjerenog pristupa zdravlju i osiguravanjem da se čuju njihovi glasovi u utjecaju na zdravstvenu politiku, planiranje i pružanje usluga.

Dakle, budimo taj glas koji vodi i zagovarajmo pravo na zdravlje svakog pojedinca. Vodimo se izrekom: ''Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra''.

Čestitam Međunarodni dan medicinskih sestara svim medicinskim sestrama i tehničarima Doma zdravlja Županja kao i drugih ustanova.

 Janja Stojanović, mag.med.techn.

 

Hitovi: 1529