USKLADIMO FREKVENCIJE

"Suncokret ruralnog turizma" Šokačkom sijelu i Snašinim kućarima

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić


Najboljom ruralno turističkom manifestacijom označeno je "Šokačko sijelo" iz Županje, za koje je nagradu dobio Grad Županja. "Šokačko sijelo" najstarija je i najveća manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja. Već 49 godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno-umjetničkih društava, prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije, istaknuto je prilikom dodjele nagrade, koju je preuzela Terezija Nemetz, predsjednica IO "Šokačkog sijela". Brončana povelja  u kategoriji "Turistička seljačka obiteljska gospodarstva" pripala je  ruralnoj kući za odmor u seljačkom domaćinstvu  „SNAŠINI KUĆARI”, Gradište. .

-U selu Gradište, samo nekoliko minuta udaljenog od Županje, nalazi se jedna stara obiteljska kuća. Točnije, jedna od najstarijih u selu, a opremljena je autentičnim namještajem i raznim uporabnim predmetima starim i više od 150 godina, poput svojevrsnog muzeja,istaknuto je prilikom dodjele nagrada,koju je preuzela Marica Jovanovac. "Ruralni turizam jedan je od deset ključnih turističkih proizvoda u Strategiji razvoja turizma do 2020. koji će zasigurno idućih nekoliko godina biti u još jačem fokusu, pri čemu je važno voditi računa da se razvoj odvija prema načelima održivosti i da najvažniji ostanu čovjek, kultura i tradicija", poručio je na dodjeli glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić.

Nagrade Suncokret ruralnog turizma dodjeljuju se u šest kategorija, na temelju ocjenjivanja programa i projekata u ruralnom turizmu. Ove godine stiglo je oko 150 prijava iz cijele Hrvatske.

"Nagradom promoviramo tradicijske sadržaje, najvažnije projekte, proizvođače, događaje i zanimljivosti vezane za ruralne sredine. Ideja vodilja u realizaciji projekta je i zaštita te očuvanje hrvatske izvornosti uz poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima koja zasigurno može i više nego do sada obogatiti hrvatsko turističko tržište te razvijati regionalne turističke destinacije", naglasila je na dodjeli predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo Dijana Katica.

Hitovi: 1467