USKLADIMO FREKVENCIJE

Održana proširena sjednica Strukovne grupe turizma ŽK Vukovar

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U Županijskoj komori  Vukovar jučer je  održana proširena sjednica Strukovne grupe turizma.

Nazočne je ispred HGK pozdravio g. Božić , predsjednik Vijeća strukovne grupe turizma koji je nazočne informirano o organizaciji Turističkog foruma kontinentalnog turizma za ovu godinu. 8. Turistički forum kontinentalnog turizma održati će se od 3.-4. listopada u Vukovaru na temu kulturnog i vjerskog turizma. Nazočni su pozvani da se uključe u bilo kojem obliku koji njima odgovara. Cilj foruma je da se kroz isti povežu stručne osobe, te da ovakvi skupovi služe za promociju ovoga kraja.  

Nagrada Simply the best u 2017. godini sa područja Vukovarsko-srijemske županije dobili su: Lovački dom Kunjevci i Muzej vučedolske kulture. Iz uprave šuma Vinkovci nazočne je pozdravio g. Dekanić, upravitelj, koji je predstavio Lovački dom i najavio dodatna ulaganja u navedeni objekt. Iz Muzeja Vučedolske kulture nazočnima se obratila g. Hutinec, ravnateljica muzeja, koja je jednom kratkom prezentacijom nazočne upoznala sa prošlošću, sadašnjim radom i budućnosti muzeja.

Na sjednici je pohvaljen i hotel Dunav iz Iloka koji je dobio preporuku Michelina za najbolji omjer cijene i kvalitete, te Vukovarski gradski muzej koji je prethodne godine također dobio nagradu Simply the best.

Nešto više o 1. Međunarodnoj konferenciji o konjičkom turizmu rekla je ispred Vukovarsko-srijemske županije gđa. Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu. Konferencija je najavljena za 13. listopada ove godine. Na području naše županije djeluje 42 konjičke udruge od kojih se samo nekolicina bavi turizmom. Pozvala je nazočne da se uključe kao posjetitelji i iskoriste potencijal koji imamo na našem području.

  1. Marijanović, direktor ŽK Vukovar kratko je prošao kroz studiju "Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske", u kojoj su analiziran tri scenarija oporezivanja turističke djelatnosti u RH (PDV na usluge smještaja i usluživanja 10%, PDV na usluge smještaja i usluživanja 8% i PDV na usluge smještaja 13%, a na usluge usluživanja hrane i pića 25%). Analizom je utvrđeno kako primjena sadašnjih stopa PDV-a sa ekonomskog stajališta u razdoblju od pet godina ima negativan učinak i to kroz manje ulaganja, smještajnih kapaciteta i zaposlenih u ugostiteljstvu.

Na sastanku je najavljena Akademija zemlje i ruku – projekt njegovanja i očuvanja iločke kulturne baštine koji se provodi od 6.-10. lipnja. Također je bilo govora o nadolazećem Sajmu zdravlja koji ove godine za temu ima „Komunikacije“. Sukladno navedenom u sklopu sajma zdravlja održati će se radionice za hotelijere na temu pisanja izvještaja i najava na relaciji novinari – hotelijeri. Nazočni su zamoljeni ukoliko imaju prijedloge tema za edukacije/radionice u sektoru turizma da ih dostave u ŽK Vukovar. Također je dogovoreno da će se odraditi Radni sastanak vezan za mjere razvoja i projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

gđa. Didović iz ŽK Vukovar najavila je Akcije kupujmo hrvatsko u Vukovaru, Rijeci, Zagrebu i Bjelovaru, te istaknula specijalizirani oblik akcije „Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“, koji će se održati 6.-7. studenog u Zagrebu, te pozvala nazočne da se uključe u samo događanje.

Pod točkom razno g. Gale, udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, najavio je projekt pokretne kuhinje kao zaštite prirode i okoliša, u sklopu sajma zdravlja. Kuhari će u pokretnoj kuhinji na trgu u Vinkovcima  19. travnja spremati autohtone specijalitete koji će građani moći kušati na licu mjesta.

Hitovi: 211