USKLADIMO FREKVENCIJE

Predavanje sestre Viktorije

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
U župi sv. Nikole Tavelića sinoć je predavanje o trgovini ljudima održala s. Viktorija Šimić, redovnica Družbe milosrdnih sestara svetog Križa iz Đakova.
Vrlo zanimljivo i podrobno govorila je o problemu trgovine ljudima koji u Hrvatskoj još nije dovoljno prepoznat. Inače, sestra Viktorija članica je Europske udruge redovnica umreženih u borbi protiv trgovine ljudima i njihova iskorištavanja, te je sinoć u župi sv. Nikole Tavelića između ostalog istaknula kako službene statistike ukazuju da je trend ove rabote u porastu. Stvarni podaci o žrtvama trgovine ljudima, prema riječima s. Viktorije, najvjerojatnije su znatno veći od službenih jer se trgovina ljudima iz raznih razloga ne prijavljuje odmah ili se uopće ne prijavljuje. Naglasila je da u spektar djelatnosti žrtava trgovine ljudima spadaju seksualno iskorištavanje protiv volje same osobe, prisilni rad, otimanje djece radi prodaje obiteljima bez djece, kućno ropstvo, trgovina organima....
Sestra Viktorija ističe kako treba razlikovati krijumčarenje ljudi, gdje osobe to same traže, i trgovinu ljudima na koju su osobe primorane pod prijetnjom sile. Razlozi za trgovinu ljudima su najčešće siromaštvo žrtve, politička nesigurnost zemlje. Nakon predavanja, te večernje svete mise u ovoj županjskoj župi, sestra Viktorija predvodila je klanjanje tijekom kojeg su se vjernici posebno molili za žrtve trgovanja ljudima. Sestri Viktoriji na predavanju i vođenju klanjanja zahvalu je uputio vlč. Marko Peulić, župnik župe sv. Nikole Tavelića.


Hitovi: 30