USKLADIMO FREKVENCIJE

Upozorenje iz Županijskog centra 112 Vukovar:Ne krećite se po zaleđenim rijekama

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Županijski centar 112 Vukovar upozorava građane na opasnosti koje donose hladni, zimski dani. Svjedoci smo bili i nedavnih prizora na zaleđenim rijekama. Naime, hodanje i klizanje po njima može biti izuzetno opasno, stoga iz Centra 112 Vukovar mole sve građane  da ne izlaze na zaleđene površine rijeka, jezera i drugih voda kako ne bi ugrozili život. Uz to pozivaju na oprez dok hodaju po zaleđenim ulicama. Meteorolozi, naime, najavljuju nove, obilnije padaline - susnježicu, snijeg i ledenu kišu." Budući se sljedećih dana očekuju izraženije padaline i niske temperature skrećemo pozornost građanima da po potrebi intenziviraju čišćenje snijega i leda s pješčanih staza, odnosno prilazima stambenih objekata, Ovo se odnosi i na snijeg i led na krovovima koji mogu predstavljati opasnost za prolaznike ", kaže se u priopćenju Županijskog centra 112 Vukovar.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo također upozoravaju građane na oprez kako bi spriječiti ozljede u zimskim mjesecima, koje nastaju zbog vremenskih uvjeta, posebice snijega i hladnoće. Tjelesne ozljede koje nastaju kao posljedica pada mogu biti od površinskih ozljeda do otvorenih rana, prijeloma, uganuća zgloba, zahvaćenosti jednog ili više dijelova tijela i drugih vrsta ozljeda.

- Izbjegavajte nepotrebne izlaske, pogotovo kada površine za hodanje još nisu očišćene. Ako je nužan izlazak, hodajte očišćenim nogostupima i stazama polako, malim, kratkim koracima. Gledajte ispred sebe dok hodate i budite svjesni mogućnosti da možete lako pasti. Nosite primjerenu obuću s potplatima koji smanjuju sklizanje, a ruke držite izvan džepova te izbjegavajte nošenje teških predmeta u ruci jer se smanjuje ravnoteža tijela. Posebnu pozornost obratite pri ulasku u zgrade, trgovine ili druge prostorije zbog mokrih i skliskih površina - upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Kako dalje dodaju, pri silaženju stepenicama obvezno se držite za rukohvat te polako stopalom isprobavajte površinu stepenice na koju silazite prije nego što prebacite cijelu težinu tijela

 

 

 

 

Hitovi: 329