USKLADIMO FREKVENCIJE

Radovi na izgradnji nove mrtvačnice

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Na gradskom groblju u Županji početkom srpnja započeli su radovi na izgradnji nove suvremene mrtvačnice.

Prema riječima direktora županjske Čistoće Ante Klanca, vrijednost investicije je oko 1,3 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je 800 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak je namaknula Čistoća kreditnim zaduženjem kod HBOR-a. Na natječaj za izbor izvođača radova stigle su tri ponude, a izabrana je ona tvrtke Watmont iz Vinkovaca. Nova mrtvačnica bit će sagrađena do kraja ove godine i do tada će stara biti u funkciji, ali su zbog izvođenja radova promijenjeni termini ukopa.Tako su sahrane u ljetnom razdoblju u 17 sati, a u slučaju dva ukopa u istome danu, u 16 i u 17 sati. Razmišlja se o tome da poslijepodnevni termini i ubuduće postanu praksa, jer su se dosadašnjih godina ukopi obavljali uglavnom prijepodne, odnosno do 14 sati, što mnogim građanima nije odgovaralo.

 

Postojeća mrtvačnica u Županji sagrađena je prije nekoliko desetaka godina i bez potrebnih pratećih sadržaja više ne udovoljava potrebama i standardima. Kao najveći nedostatak isticalo se to što nema veliku nadstrešnicu koja bi olakšala sahrane u nepovoljnim vremenskim prilikama. Izgradnja novog suvremenog objekta na gradskom groblju bila je nužna, a glavni kamen spoticanja svih dosadašnjih godina bio je novac jer je riječ o popriličnoj investiciji. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja realizacija dugoočekivanog projekta napokon je krenula.

Nova mrtvačnica bit će smještena u takozvanom parkiću pokraj stare, na mjestu gdje su sada sanitarni čvorovi. Riječ je o objektu koji će ići u slovo L, dimenzija 15 x 17 metara, s nadstrešnicom od preko sto četvornih metara natkrivenog prostora. Uz odarnik, koji je glavni dio, u sklopu mrtvačnice bit će prodajni i izložbeni prostor pogrebne opreme, prostorije za obitelji pokojnika, u kojima će moći pripremiti kavu i osvježiti se te prostorije za svećenika. Bit će sagrađeni i novi sanitarni čvorovi- muški, ženski i za invalide, alatnica i popratne prostorije za djelatnike Čistoće koji rade na gradskom groblju. Uredit će se i kompletan okoliš oko mrtvačnice, zelene površine i posaditi novo drveće.

 

 

 

Hitovi: 530