USKLADIMO FREKVENCIJE

Porast Save zbog obilnih padalina

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Jutros u 8 sati vodostaj Save u Županji iznosio je 743 centimetara, a u 10 sati dostigao je 756 centimetara.U protekla 24 sata razina vode porasla je za gotovo 1,5 metar, na sat u prosjeku je rasla od 5 do 6 centimetara , pa je proglašeno pripremno stanje obrane od poplava. Do porasta vodostaja došlo je zbog otapanja snijega i obilnih  padalina, te nabujalih rijeka koje se ulijevaju u Savu.  Stanje je pod kontrolom,ne bi trebalo, naime,biti značajnih problema, te se  uskoro  očekuje smirivanje vodostaja. No, obzirom na katastrofalne poplave iz 2014. godine svaki porast rijeke nas uznemiri."Vrhunac vodnog vala bi trebao biti u subotu i to s razinom u kojoj će se provoditi redovne mjere obrane od poplave. Procjena je da vodostaj ne bi trebao biti  veći od 900 centimetara, a potom bi trebalo doći do njegove stagnacije i opadanja, kaže Josip Kuterovac", voditelj Ispostave Biđ- Bosut Vinkovci.

 " Bliži se proljeće, kiša je padala i stoga je Sava i porasla. Meni i djeci je zanimljivo vidjeti kad je Sava velika iako to sigurno za građane koji žive blizu nije ugodno", rekao nam je Dario iz Bošnjaka koji je na savsku šetnicu izašao s djecom, a bila je ovo prilika za njih da mobitelom naprave i nekoliko sličica.

" Za ovo godišnje doba kada se topi snijeg i pada kiša ovo je uobičajeno, stoga je Sava i rasla metar na dan. Ali polako se smiruje vodostaj i mislim da će uskoro "stati". No znate, koga je zmija ujela i guštera se boji", rekao nam je Krešimir Kadović iz Županje , koji je na savskoj šetnici svakodnevno.

 

 

 

Hitovi: 1696