USKLADIMO FREKVENCIJE

Danas je Čista srijeda, počinje Korizma

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

 Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje razdoblje Korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva Uskrsa.Pepelnica je početak korizmenog vremena, dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta na koji svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: "spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili "obratite se i vjerujte Evanđelju".Korizma traje 40 dana. Za sve katolike Crkva u korizmenom vremenu propisuje molitvu, post i dobra djela.

 

Post na Pepelnicu i Veliki petak prije Uskrsa, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs, odnosno jela bez mesa za starije od 14 godina, izuzev bolesnika.

Pepeo je simbol pokore, a dobiva se od blagoslovljenih grančica palme ili masline blagosovljenih na Cvjetnicu prethodne godine.

Pepelnica tako svojom simbolikom ima ne samo individualni karakter obraćenja, nego i ekleziološki i socijalni, jer je riječ o svojevrsnom pozivu na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanja svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu i prianjanje uz sve ono pozitivno što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.

Korizma je razdoblje tijekom kojeg se kršćani pripremaju za Uskrs i odriču se raznih svjetovnih užitaka. Dok će neki  ovu Korizmu iskoristiti za odricanje od raznih štetnih poroka, poput cigareta , neki će se pak odreći slatkiša,  masne hrane ...a ima i onih koji će si pokušati priskrbiti duševni mir pa će odreći svih onih koji im donose negativnu energiju.

Hitovi: 813