USKLADIMO FREKVENCIJE

Iz Veterinarske stanice Županja:mačke i pse zaštite od hladnoće

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

 

" Debeli" minusi mogu biti pogubni za životinje, pa treba u ovim zimskim, hladnim danima na njih obratiti više pozornosti. Hladno vrijeme može biti teško za mačke i pse , kao što može biti teško i za ljude.

Kad se živa u termometru spusti , važno je ih je zaštititi od hladnoće. U Veterinarskoj stanici Županja ovih dana imali su nekoliko slučajeva pothlađivanja, je vlasnici ponekad zaborave da male životinje vole toplo sklonište u kući isto kao i oni. Neki vlasnici su, naime, ostaviti svoje mačke i pse vani na duže razdoblje, misleći da su one prilagođene za život na otvorenom, i u ovakvim uvjetima. To njihove ljubimce može dovesti u teško i opasno stanje podhlađenosti. Nakon intervencije veterinara sve se dobro završilo, tako da , srećom, smrzavanja nije bilo.

 "Vlasnici moraju povesti više računa o životinjama , jer se ipak radi o posebno teškim uvjetima. U njihovim kućicama je hladno, stoga im treba osigurati topliji prostor ili ih pustiti u kuću. Naime, na  -15 i više stupnjeva teško ih je utopliti i zagrijati", kaže dr. Mijo Fury, direktor Veterinarske stanice Županja

Kada su u pitanju psi lutalice, prema njihovim saznanjima nije bilo incidentnih situacija , ali upozoravaju na problematiku neodgovornih vlasnika, koji napuštaju pse i ostavljaju ih bez skrbi. U prošloj godini na području koje pokriva Veterinarska stanica Županja , dakle u županjskoj Posavini bilo je 700 necijepljenih pasa, što je svakako veliki problem.

- Svake godine broj necijepljenih pasa se povećava . I u drugim krajevima Hrvatske situacija nije puno bolja. Upozoravam na ovaj krajnje ozbiljan problem, jer u situaciji kada imate pse koji nisu cijepljeni, vlasnike koji su neodgovorni , koji puštaju pse i koji tada nisu pod kontrolom , zaista se može svašta dogoditi- kaže dr. Fury .

 

Hitovi: 1402