USKLADIMO FREKVENCIJE

"Mladi za budućnost" :Kako do posla?

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

 „Mladi za budućnost“ je trogodišnji program koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa Županja, a usmjeren je podizanju kvalitete života nezaposlenih mladih koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja kroz njihovo osnaživanje za zapošljavanje i/ili poticanje na nastavak školovanja. Program je namijenjen mladim osobama u dobi od 15 do 30 godina koji su izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja , te koji nisu zaposleni (NEET skupina).

Program je namijenjen mladim osobama u dobi od 15 do 30 godina koji su izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja , te koji nisu zaposleni (NEET skupina). Program će se nastaviti provoditi na području grada Županje i općina Gunja, Vrbanja, Drenovci, Bošnjaci, Babina Greda, Štitar, Gradište i Cerna.To je ruralno i slabije razvijeno urbano područje u kojem ne postoje slične aktivnosti usmjerene mladima iz NEET skupine, kaže voditeljica programa Darija Pušeljić .

 

 S obzirom da je prva godina programa bila vrlo uspješna, u drugoj godini planiraju poboljšati programske aktivnosti te povećati broj mladih uključenih u programske aktivnosti, a cilj je osnažiti mlade iz NEET skupine kroz edukativne aktivnosti za mlade izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja koji nisu zaposleni , individualno savjetovanje mladih izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja koji nisu zaposleni , a organizirat će se tečaj iz osnova pomoći i njege u kući za zainteresirane korisnike Programa. Edukativne aktivnosti za mlade izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja koji nisu zaposleni (NEET)  provodit će se kroz 2 mjeseca (8 tjedana), pri čemu će se s edukatorima nalaziti jedan puta tjedno u trajanju od 2 sata. Edukaciju će provoditi voditeljica Programa sa suradnicima iz GDCK Županja, kao i svih partnerskih i suradničkih organizacija, a uključivati će različite teme rada:informiranje o pravima i mogućnostima,život u zajednici – kako se uključiti i kako doprinijeti razvoju zajednice,razvijanje kompetencija bitnih za zapošljavanje (pisanje životopisa i molbe za posao, vježbanje razgovora za posao, prikupljanje relevantne dokumentacije, pretraživanje burze rada),poticanje na samozapošljavanje i (socijalno) poduzetništvo ,mogućnosti nastavka formalnog obrazovanja, mogućnosti neformalnog obrazovanja i osposobljavanja za određena zanimanja, konstruktivno korištenje slobodnog vremena i poticanje na volontiranje,upoznavanje s radom udruga, mogućnosti financiranja iz različitih fondova, te procjena potreba zajednice i osmišljavanje rješenja problema kroz financiranje projekata.

Edukativne aktivnosti provodite će se u minimalno 5 mjesta (Županja, Gunja, Vrbanja, Štitar, Babina Greda), a predviđa se provođenje aktivnosti i u Drenovcima, Bošnjacima, Gradištu i Cerni. Predviđeno je ukupno 15 grupa mladih sudionika na 9 različitih lokacija sa po najmanje 7-8 mladih nezaposlenih osoba u svakoj grupi.Svi sudionici će po završetku edukacije dobiti pisanu potvrdu o stečenim vještinama od organizacije prijavitelja, kaže Darija Pušeljić i dodaje kako će također pružati i individualno savjetovanje mladih izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja koji nisu zaposleni.

Osim grupne edukacije, korisnicima koji za to budu zainteresirani biti će omogućena izrada individualnog plana napretka, motiviranje i podrška u provođenju plana napretka – suradnja s lokalnim institucijama, informiranje, savjetovanje s drugim stručnjacima i praćenje napretka i evaluacija.

 Uključivat će se i volonteri u programske aktivnosti , te se poticati na volonterstvo, a za zainteresirane korisnike će se organizirati tečaj iz osnova pomoći i njege u kući.

Naime, djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Županja, koji godinama rade na programu pomoći i njege u kući prenijeti će svoje iskustvo i praksu, te sva potrebna znanja zainteresiranim korisnicima Programa. Tečaj će trajati 3 dana, ukupno 15 sati, a uključivat će teorijsku podlogu i praktičan rad. Po završetku tečaja, sudionicima će biti uručene prigodne potvrde.

 Sve zainteresirane mlade osobe iz Gradskog društva Crveno križa Županja pozivaju da im se priključe u ovom programu.

Hitovi: 1301