USKLADIMO FREKVENCIJE

Petarde nisu igračke!

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Tradicionalno, već 22. godinu za redom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija je započela u četvrtak, 15. prosinca, i trajat će do 8. siječnja 2017. godine, a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. 

 

Ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je još 1993. kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana. 

I ove godine domovinu će tijekom božićnih blagdana posjetiti velik broj naših sunarodnjaka koji žive u inozemstvu kako bi jedan od najvećih obiteljskih blagdana proveli u društvu svojih bližnjih. Što znači da će doći do povećanja prometa kako na graničnim prijelazima tako i na prometnicama diljem čitave zemlje, ali i u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi vjerska svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima. 

Kako bi svaki od ovih događaja protekao u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića želimo upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život, stoji u priopćenju Policijske uprave Vukovarsko-srijemske.

 

Prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, savjetujemo:

  • Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

  • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!

  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Zakonska regulativa i pirotehnička sredstva za zabavu

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN, broj 178/04., 109/07, 67/08 i 144/10.), pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I, II i III razreda, te razreda P1 i T1, dok se pirotehničkim sredstvima razreda IV, T2 i P2 smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem. 

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno pucajuće šibice, pucajući ulošci za cigarete, amorces za dječje pištolje, pucajući bomboni, pasje bombice, pucajući čepovi, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, mali naboji koji eksplodiraju pod nogama, pucajuće vrpce, te drugi slični proizvodi.
Prodaja ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina., stoji u priopćenju Policijske uprave Vukovarsko-srijemske.

 

 

 

 

 

Hitovi: 1211