USKLADIMO FREKVENCIJE

Sve više samaca korisnika socijalne pomoći

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
U Centru za socijalnu skrb Županja  u ovoj 2021. godini suočili se s izazovima koje nosi COVID-19, no korisnici nisu ostali uskraćeni za njihove usluge i pomoć , te na kraju ove pandemijske godine mogu biti zadovoljni s radom.
Krajem godine bilježi se 430 korisnika zajamčene minimalne naknade, i tu nije bilo većih odstupanja u odnosu na prethodnu godinu.
"Ono što se promijenilo jeste značajan porast broja samaca, od kojih su njih 300 korisnici ZMN, a ostalo su kućanstva", kaže Saša Užarević, ravnatelj Centra.
Do kraja godine bit će isplaćeno 500 jednokratnih naknada. U Centru imaju evidentiranih 300 korisnika osobne invalidnine i oko 700 korisnika doplatka za pomoć i njegu.
U ovoj godini ostvareno je i više prava na status roditelja njegovatelja, kojih je sada 48. Do prije desetak godina bilo je svega 20-tak roditelja njegovatelja.
" Ovaj je broj sada daleko veći, što znači da imamo sve više djece s teškoćama u razvoju kojima je potrebna briga i njega 24 sata. Na tome se ubuduće treba više raditi, u centrima, ali i cijeloj zajednici", kaže ravnatelj Užarević.
Od ostalih prava koja se mogu ostvariti u Centru 120 je korisnika pomoći i njege u kući. Obzirom da je projekt "Zaželi" završio u narednom se razdoblju može očekivati povećanje korisnika, jer jedino će se ovaj vid pomoći moći ostvariti putem centra. 170 je korisnika smještaja u kući, od toga je 70-tak u udomiteljskim obiteljima.
Sljedeća će godina biti godina velikih promjena u sustavu socijalne skrbi, obzirom da je u saborskoj proceduri paket zakona, kojima se ide u reformu sustava. Planirano je osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb u Zagrebu. Centri za socijalnu skrb bi postali područni uredi, njih 75 , dok bi status podružnica imala 22 centra, kaže ravnatelj Užarević.

Hitovi: 124