USKLADIMO FREKVENCIJE

„Jer svirati se mora 2”

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
Hrvatska glazbena unija je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, objavila poziv na sudjelovanje u akciji „JER SVIRATI SE MORA 2“ u sklopu koje je odobreno 7 milijuna kuna za pomoć organizaciji koncertnih aktivnosti s ciljem ublažavanja posljedica protupandemijskih mjera. Pomoć se odnosi na koncerte koji bi se trebali organizirati zaključno s 30. lipnjem 2022 godine.
Poziv je, zajedno s uvjetima za dobivanje sredstava kao i online prijavnicom objavljen na stranici https://www.hgu.hr. Prijave se mogu podnijeti do 15. prosinca ove godine. Podaci o odobrenim programima i iznosima financijske potpore bit će javno objavljeni na mrežnim stranicama HGUa i Ministarstva kulture i medija.
Na ovaj način nadležno Ministarstvo u suradnji s HGU, stožernom izvođačkom organizacijom, nastavlja podržavati temeljnu glazbenu aktivnost, a to su nastupi uživo pred publikom. Tako se glazbenicima olakšava ostvarivanje prava na rad i mogućnost prezentiranja svojih umijeća, a publici se pruža prilika za uživanje u, nezamjenjivom, živom kontaktu s umjetnicima. Glazba je od samih početaka svih ljudskih društvenih aktivnosti bila jedno od temeljnih sredstava ne samo umjetničke ekspresije već i komunikacije. Pandemijske mjere su svugdje na svijetu, pa i u Hrvatskoj, onemogućile koncertne aktivnosti koje su višestruko važne za egzistencijalno ali i mentalno zdravlje zajednice. Ukidanjem koncerata, festivala i turneja, globalna se glazbena industrija tijekom pandemije smanjila za gotovo dvije trećine. Na taj način je bila ugrožena egzistencija ne samo glazbenika, već i svih pratećih djelatnika koji opslužuju nastupe uživo: tonski i svjetlosni majstori, vlasnici i iznajmljivači tonske i svjetlosne opreme, prijevoznici ljudstva i opreme, redarske službe, pomoćno osoblje, vlasnici i zaposlenici prostora u kojima se odvijaju priredbe itd.
Kao i u sklopu prve, ovogodišnje akcije „JER SVIRATI SE MORA“, odobrena sredstva se mogu koristiti isključivo na pokrivanje, sukladno za to predviđenim uvjetima, troškova produkcije. Time se glazbenici oslobađaju velikog dijela troškova koji opterećuju, posebice u pandemijskim uvjetima, opstojnost organizacije nastupa uživo. Na taj način, umjetnici i organizatori koncerata mogu učiniti cijenu ulaznica pristupačnijom, budući da će veliki dio troškova produkcije biti pokriven ovom potporom. Time se omogućava da glazbenici najveći dio sredstava koje uprihode prodajom ulaznica, zadrže kao naknadu za svoj rad.
Tijekom prve akcije „Jer svirati se mora“ ostvareno je gotovo dvije stotine nastupa uživo umjetnika raznih profila i u raznim sredinama. Kao i u sklopu prve akcije, tako će se i sada posebno cijeniti organizacija koncerata van velikih urbanih sredina, u nastojanju da se uživanje u glazbi omogući na teritoriju cijele Hrvatske, priopćeno je iz Hrvatske glazbene unije.
Hitovi: 67