USKLADIMO FREKVENCIJE

Županjci na Božićnom koncertu u Sarajevu

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2016", koji već tradicionalno svake godine u osvit blagdanskih dana Sarajevo obogati posebnom atmosferom, održan je protekle srijede u Bosanskom kulturnom centru. Nastupila su brojna estradna imena

Ove godine sudjelovala su neka od najvećih imena glazbene scene: Tereza Kesovija, Đani Maršan, Vlado Kalember, Lado Leskovar, Ivo Amulić, Zorica Kondža, Seid Memić-Vajta, Matko Jelavić, Dražen Žerić-Žera, grupa Stijene, a osim njih su nastupili i Akademski ansambl narodnih igara i pjesama Seljo, Narodni orkestar Seljo, Mladi tamburaški orkestar Seljo, Vokalni ansambl Prijatelji, "Mali Caritasovci" iz Dječjeg vrtića Sveta obitelj, Mladen Jeličić Troko, pedagoško-muzički sastav Pravo lice...

Misija Festivala usmjerena je na davanje doprinosa afirmaciji bh. kulture, kao i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. I ovaj je put, u 17. izdanju, ponudilo bogat program satkan od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, pop-rock obrada božićnih pjesama te popularnih pjesama izvođača iz BiH i regije, istaknuli su organizatori.

Publici su se predstavila i brojna folklorna i kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske, prezentirajući bogatu božićnu tradiciju i običaje , te su podsjetili koliko je važno čuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja koji su veliko bogatstvo .


I ove godine sudjelovala je Turistička zajednica grada Županja s brojnim izlagačima "Ceste zlatne niti"koji su predstavili bogatu gastro ponudu Slavonije, narodne nošnje , rukotvorine, rakije,kolače,suvenire..Brojni posjetitelji došli su znatno ranije prije koncerta kako bi obišli štandove, a i kao ranijih godina i ove najviše su se tražili čvarci, koji su u trenu "planuli".

- Zahvaljujući dugoj suradnji Udruge Libertas. Turističke zajednice grada Županja drago mi je da smo i ove godine u ozračju Božića mogli sve ovo predstaviti i vjerujem da za deseti jubilarnu godinu, dakle sljedeću ćemo i značajnije obilježiti našu suradnju- rekao nam je Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice Županja.
Inače, Program je bio prilagođen glazbenim ukusima i afinitetima svih generacija i, naravno, prožet božićnim motivima i običajima. Tako je repertoar festivala bio sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije. te obrada svjetskih božićnih evergreena. 
Ovim projektom je stvorena blagdanska atmosferu u glavnom gradu BiH, prenesene su božićne poruke mira, veselja i tolerancije kroz prigodnu muziku, tekst i jedan poseban doživljaj.

Hitovi: 1374