USKLADIMO FREKVENCIJE

Razgovor : Marina Škarica , policijska službenica za prevenciju u PU Vukovarsko-srijemskoj , Djeca su u povećanom riziku od online nasilja tijekom pandemije COVID-19

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Kako je ove godine u PU Vukovarsko-srijemskoj obilježen Dan sigurnijeg interneta , 9. veljače?
Dan sigurnijeg interneta, ove godine smo, zbog trenutne epidemiološke situacije, proveli u manjem opsegu s nekoliko on line radionica s učenicima osnovnih škola s područja naše Županije. U online radionicama do danas je sudjelovalo 8 osnovnih škola, kojima je obuhvaćeno 174 učenika.
(OŠ Gunja, Slakovci, Vrbanja, Komletinci, Šarengrad, Stari Mikanovci, OŠ N. Andrića iz Vukovara, Vođinci)
Naime pandemija virusa Covid-19 rezultirala je velikim promjenama u našim životima i premještanjem u online okruženje, u korak s kojim promjenama su se i policijske službenice za prevenciju prilagodile te svoje preventivne aktivnosti prebacile na virtualne platforme koje su nam omogućile daljnju komunikaciju s učenicima.
Koliko su djeca u vrijeme pandemije korona virusa izloženija internetu, a samim time i rizicima?
U ovom dobu obilježenom pandemijom, fizičkim distanciranjem i izolacijom, komuniciranje i suradnja putem elektroničkih uređaja pokazala se od velike pomoći u održavanju socijalnih odnosa svih generacija, međutim ova situacija je utjecala i na to da je sve više obitelji moralo se osloniti na tehnologiju i digitalna rješenja kako bi djecu naučila, zabavila i povezala s vanjskim svijetom. Međutim, zbog veće količine vremena provedenog na virtualnim platformama, djeca su postala izloženija i rizicima interneta.
Koje su sve prijetnje i rizici koji im se mogu dogoditi?
Omiljene aktivnosti djece na internetu su traženje zabavnih sadržaja (glazba, filmovi, igre), dopisivanje s prijateljima te korištenje specijaliziranim aplikacijama za komunikaciju i druženje (Pinterest, Viber, Twitter, Skype, WhatsApp, Instagram, Facebook, Messenger, Snapchat i sl.).
Međutim, svako naše pristupanje internetu izlaže nas brojnim opasnostima s kojima se svi, a naročito mladi mogu susresti, poput opasnosti od prekomjernog korištenja društvenih mreža, izloženosti lažnim vijestima, nasilnim i neprimjerenim sadržajima, ovisnosti o računalnim igrama, online klađenju, zlostavljanju putem interneta, zatim tu je i rizik raznih prijevara, zloupotrebe osobnih podataka, krađi identiteta i svim drugim rizicima i opasnostima zbog kojih je upravo sada, važnije no ikada, educirati djecu i mlade kako sigurno koristiti tehnologiju te kako se zaštititi u svijetu interneta.
Na koji način se djeca i mladi mogu zaštititi, kakvi su savjeti mladima?
Mislim da je važno prije svega naglasiti da se bez obzira na sve, tehnologije ne treba bojati jer nije tehnologija ta koja čini loše stvari, loše stvari čine ljudi koji se koriste tehnologijom i zato je na prvom mjestu važno da budu oprezni i odgovorni. Na prvom mjestu bitno je da zaštitimo svoje uređaje i to na način da koristimo antivirusne programe, vatrozid, da redovito instaliramo sigurnosne nadogradnje, da ne „skidamo“ baš sve aplikacije za koje nam drugi kažu da su zanimljive, obavezno prije instaliranja nove aplikacije da razmislimo dobro i o rizicima njenog korištenja, većina tih aplikacija prilikom instaliranja nas traži dopuštenje za pristup našim kontaktima, lokaciji, kameri ili mikrofonu, ako to nije nužno potrebno svakako je sigurnije takva dopuštenja isključiti. Vrlo važno je spomenuti i da mladi u velikoj mjeri postavljaju i dijele fotografije na Internetu, a kako većina kamera na mobilnim uređajima sprema lokaciju s fotografijom postoji opasnost da sa dijeljenjem fotografija, djeca nesvjesno podijele i svoju lokaciju. Smatramo da je sigurnije da se u postavkama kamere ova opcija isključi. Prije ostavljanja bilo kakvih osobnih podataka na internetu dobro je zapamtiti da nakon što objavimo neki osobni podatak on više nije naše vlasništvo. Osobni podatci kao što su ime i prezime, datum i godina rođenja, adresa stanovanja, IP adresa, e-mail adresa, kopije osobnih dokumenata, broj OIB-a ili osobne iskaznice su podaci s kojima moramo biti jako oprezni i ne smijete ih stavljati olako na Internet a posebno ih nemojte slati osobama koje osobno ne poznajete. Ne objavljujte tuđe podatke (npr. fotografije prijatelja i članova obitelji) bez suglasnosti te osobe. Koristite različite mail adrese i različite lozinke za pristupanje internetskim servisima i aplikacijama, budite oprezni kod odabira postavki svog profila, najsigurnija postavka je privatno, ne komunicirajte s nepoznatim osobama putem interneta i nikad ali baš nikad se nemojte nalaziti s osobom koju poznajete jedino preko društvenih mreža. Ne sudjelujte u nasilju putem interneta, nemojte nikada omaložavati i vrijeđati druge, koristiti se govorom mržnje, zapamtite da sve što je nezakonito u stvarnom životu, nezakonito je i na internetu.
Kolika je uloga roditelja u nadziranju djece na Internetu? Koliko ih roditelji mogu pratiti, što je najvažnije raditi kako bi ih zaštitili?
Roditeljska uloga ovdje svakako je vrlo vrlo važna ali nimalo jednostavna. Roditelji djece koja se kreću današnjim virtualnim prostorom su za razliku od svoje djece, igrali se na školskim igralištima i vani na ulici i brojne opasnosti s kojima se njihova djeca danas suočavaju u njihovo vrijeme nisu postojale, barem ne u takvom obliku. Oni su komunicirali sa svojim vršnjacima licem u lice i nisu imali potrebu za Viber-om, Twitter-om, Tik-Tok-om, WhatsApp-om, Instagram-om, Facebook-om, Snapchat-om i sl. No bez obzira što su djeca u većini slučajeva danas tehnički vještija, roditelji imaju više životnog iskustva i zato je poruka roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom o sigurnosti na internetu, budu upoznati s njihovim ponašanjem na internetu jer jednako kao što u stvarnom životu vodite računa s kim Vam dijete provodi svoje vrijeme to trebate znati i kad je u pitanju virtualni svijet. Djeca vrlo često nisu svjesna rizika komunikacije s njima nepoznatim osobama, od kojih neki mogu biti potencijalni zlostavljači. Posvetite vrijeme istraživanju igara i usluga koje vaša djeca koriste, ili žele koristiti, i njihovih sigurnosnih značajki. Objasnite djetetu da ne smije postojati razlika između ponašanja u stvarnom i virtualnom svijetu – u oba slučaja vrijedi pravilo da druge osobe trebamo uvažavati i poštivati te da treba biti oprezan sa dijeljenjem osobnih informacija.
Ono možda najvažnije je da poučimo dijete da je iznimno važno da odmah kaže nekoj odrasloj osobi ako ga nešto, ili netko na internetu uznemiri. Pobrinite se da vaša djeca znaju da vam se mogu obratiti (a da pritom ne upadnu u nevolju) ako na internetu vide nešto zabrinjavajuće, ili ako im se samima ili nekom koga poznaju dogodi nešto jako neugodno.
Kada prijaviti policiji ?
Ukoliko si zabrinuti za sebe ili dobrobit drugog djeteta, žrtva si zlostavljanja ili misliš da se to događa nekome koga poznaješ - brineš što učiniti - svakako to prijavi policiji.
Policiji prijavu možeš podnijet osobno dolaskom u najbližu policijsku postaju, on line prijavom, pozivom na broj 192 ili slanjem e-mail poruke na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Ako osoba želi prijaviti policiji neki neprimjereni sadržaj, to može učiniti i putem aplikacije RED BUTTON, koja aplikacija je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.
Prijava se može podnijeti i administratoru mreže, što djeca najčešće i čine kao prvi korak, međutim prije nego što to učinite, sačuvajte podatke o neprimjerenom sadržaju na svoje računalo kako bi ih eventualno kasnije mogli pokazati policiji i kako bi mogli poslužiti kao digitalni dokaz.
Kada govorimo o statistici kakvi su tu pokazatelji ?Koliko se ti slučajevi nasilja na internetu , drugih obila neprimjerenog ponašanja i sigurnosnih problema prijavljuju?
Statistički gledano upozorili bi građane da je na području PU vukovarsko-srijemske, tijekom prošle godine zabilježen porast kaznenih djela kibernetičke sigurnosti i to kazneno djelo Računalne prijevare. Radi se o prijevarama u kojima napadači pomoću zlonamjernih poruka elektroničke pošte i zlonamjernih sadržaja pokušavaju doći do osobnih podataka žrtve ili joj žele nanijeti materijalnu štetu. Htjeli bi upozoriti da ti oblici internetskih prijevara , postaju sve kreativniji i uvjerljiviji te u tom djelu pozivamo sve naše građane na oprez.
Kakve su vaše poruke?
Samo o nama ovisi hoćemo li imati bolji i sigurniji internet! Biti digitalni građanin u digitalnome svijetu znači imati prava, slobodu, dužnosti i odgovornost. Po tome se digitalni svijet ne razlikuje od fizičkoga svijeta.
I za kraj - Unatoč čarima virtualnog svijeta, nikada nemojte zaboraviti ljepote stvarnoga.
Hitovi: 264