USKLADIMO FREKVENCIJE

Vinkovčanka Marijana Ač i Županjac Matej Bobalić dobitnici Volonterskog Oskara 2016

Kategorija: /

Druga godina Volonterskog Oskara

U Velikoj gradskoj vijećnici Grada Županja prigodno, na Međunarodni dan volontera, upriličena je drugu godinu zaredom svečanost povodom dodjele Volonterskog Oskara za 2016. godinu. Volonterski Oskar jedna je od aktivnosti projekta ''Volim grad, volontiram'' kojeg provodi Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije. Projekt koji je financiran iz Javnog poziva za prijavu projekata udruga Grada Županje dosad je skupio već dosta realiziranih aktivnosti prepoznatih kod Županjaca, ali i šire.

Svečanost je uvodnim riječima otvorila predsjednica Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije Tena Bogutovac izrazivši zadovoljstvo organizacijom, ali i prijavljenim brojem kandidata kao i samim izborom. Prijave su ove godine pristigle iz Vinkovaca i Županje, što organizatore posebno raduje, jer cilj i jest da Oskar bude prepoznat u cijeloj županiji, iz koje se kandidati i mogu prijaviti. 

Dobitnik nagrade u kategoriji od 15 do 30 godina je Županjac Matej Bobalić iz Konjičkog centra za terapijsko i rekreacijsko jahanje ''Županjski kas'', dok je u kategoriji iznad 30 godina nagradu osvojila Marijana Ač Rapčan iz vinkovačog Konjičkog kluba ''Eohippus''.

Šesnaestogodišnji Matej svoje uzbuđenje zbog primljenje nagrade nije krio: ''Pun sam emocija, to mi daje podršku i poticaj da još više napredujem i volontiram. U Konjičkom centru ''Kas'' volontiram dvije godine, počeo sam prvenstveno iz ljubavi prema konjima, to me opušta. Kad nemam kod kuće posla tamo odem opustim se i uživam'', rekao je te dodao da se nada da će jednog dana, kad bude tražio posao, sav trud i rad koji je uložio netko uzeti u obzir i da će mu to pomoći da postane sretno zaposlen, kao što je sada sretan volonter. 

Marijana je volonterka već 14 godina, volontiranje je za nju nevidiljiva veza koja ju neprestano vuče da radi i ne očekuje od toga ništa materijalno. Osim s konjima, voli raditi s djecom i taj spoj ljubavi rezultirao je brojnim osmijesima koje je izvukla na licima djece, ali sigurno i njihovih roditelja: ''Ovo je definitivno kruna moga rada i velika čast. Najviše se bavim terapijskim jahanjem, a počela sam još kao djevojka, jer mi je bilo dosadno, ali i iz ljubavi prema konjima, budući da sam bila u to vrijeme studentica stočarstva i imala veliku želju upoznati se s konjima. Moja plaća je osmijeh djece s kojima radim.''

Nagrade izradili učenici Učeničke zadruge Klasje

Najbolje volontere u protekloj godini izabrao je Ocjenjivački žiri koji su činili Branka Galović-Dabić, novinarka Hrvatskog radija Županja i Saša Užarević, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Županja. Prošlogodišnja dobitnica Eva Papić nagrađenima je uručila priznanja, koja je izradila Učenička zadruga Klasje pri Obrtničko-industrijskoj školu Županja, čija je voditeljica Sanja Barbir, a Tamburaški sastav ''Skitnice'' glazbom je dodatno uljepšao svečanost.

Predsjednica Tena Bogutovac najavila je da Centar za 2017. godinu razmatra uvođenje još jedne kategorije, jer su dobili dosta upita mogu li se za Oskara prijaviti i organizacije, napomenuvši da im je cilj promovirati Grad Županju kao grad koji potiče i razvija volonterstvo, da postaje prijatelj volontera jer kako kaže ''jaka organizacija znači i jak grad i nove mogućnosti koje građani dobivaju''.

 


                       Marija Pastuović

Hitovi: 1745