USKLADIMO FREKVENCIJE

Prof. Ivan Jurić, mladi znalac iz Milijunaša : Igranjem kvizova upoznajem svijet oko sebe

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

-Ivane, za početak razgovora reci nam nešto više o sebi?

Imam 25 godina, završio sam studij povijesti i geografije u Zadru i trenutno predajem u Tehničkoj školi i Gimnaziji u Županji.

- Kao jedan od najuspješnijih natjecatelja „Milijunaša” sada imaš drugu ulogu? Kako si se osjećao nakon što si osvojio 125.000 kuna , i sada kao onaj od kojega natjecatelji traže pomoć?

Osjećao sam se presretno, budući da je to bio iznos koji sam mogao osvojiti u prethodnom kvizu u kojemu sam nastupio – Šifri – tako da mi je ta cifra nosila posebnu simboliku. S druge strane, da sam osvojio taj iznos u Šifri, možda ne ih odmah dobio poziv na Milijunaša i kasnije dobio ulogu „znalca“ koja već po svom nazivu nosi određenu težinu i odgovornost.

- Kako su te dočekali u školi nakon uspješnog nastupa u Milijunašu, i po čemu ćeš ga pamtiti?

Budući da sam pohađao Gimnaziju u kojoj predajem, kolege profesori su mi naravno čestitali, a trenutak koji ću svakako pamtiti je pljesak razreda kojemu sam prvom predavao odmah ujutro u petak nakon emitiranja epizode u četvrtak.

- Osvojio si i pozamašan iznos , čiji si jedan dio planirao utrošiti na obiteljsko putovanje? U ovo vrijeme korone jesu li se ti planovi uspjeli realizirati?

Nažalost nisam iz očitih razloga, ali svi se nadamo boljim vremenima nagodinu pa se nadam da ću odvesti obitelj na željeno putovanje čim se ukaže prilika.

- Što se do sada pokazalo, koliko natjecatelji vjeruju znalcima ?

Pokazalo se da im vjeruju u potpunosti, a drago mi je da mogu reći da smo to povjerenje i opravdali jer smo se statistički pokazali kao objektivno najbolji džoker do sada.

-Koja su tvoja najjača područja?

Na prvu bih rekao da sam jak u povijesti i geografiji, jer mi je to struka, ali s obzirom da se relativno dugo bavim kvizovima, čak bih rekao da nisam niti u jednom području baš jak, jer što više znaš, uviđaš koliko toga zapravo ne znaš, ako me razumijete. U svakom slučaju, zbog nove uloge „znalca“ trudim se biti jak u svim područjima, ne samo u povijesti i geografiji, tako što konstantno proširujem svoje znanje na razne načine.

- Jesi li prije Milijunaša imao kvizaških nastupa i iskustva?

Kao što sam već rekao, prije Milijunaša sam nastupio u Šifri, a prije Šifre imao sam dva nastupa u Potjeri, nažalost neuspješna. To je što se tiče televizijskih nastupa, a što se tiče iskustava, tu mogu reći da sam tijekom studija svaki vikend pohađao zadarski pub kviz koji mi je puno pomogao u spomenutom proširivanju znanja.

- Kako si se psihofizički pripremao za nastup u Milijunašu, a kako sada u ovoj ulozi znalca?

Osim navedenih pub kvizova, pripremao sam se igrajući razne kvizove, od individualnih, preko kvizova u paru, do ekipnih na posebnim natjecanjima koje organizira Hrvatski kviz savez. Budući da nisam više u Zadru i radim, imam manje vremena za neku posebnu pripremu, ali za kviz se zapravo i ne možeš pripremiti. Zato nastojim ostati dječački znatiželjan i kroz neka nova životna iskustva popunjavati rupe u znanju.

- Kako si stekao znanje?

Upravo kroz tu dječaku znatiželju koji su zadržao i do danas. Drugi glavni razlog je svakako što nikad nisam učio zbog ocjene, nego zato što me određeni predmet stvarno zanimao, a kad te nešto zanima lakše ćeš to i zapamtiti. Gimnazijsko obrazovanje je neka baza koju mora posjedovati svatko tko se misli ozbiljno baviti kvizom, jer se najčešće pitaju neke stvari koje smo učili u srednjoj školi ili smo barem trebali naučiti.

-Tko su tvoji uzori?

Teško mi je reći tko su mi životni uzori pa ću se zadržati na kvizaškim, a to je svakako Mirko Miočić koji je apsolutno jedan od razloga zbog kojih sam se „zaljubio“ ne samo kvizove, već i znanje općenito. Nažalost, nisam ga imao priliku upoznati, ali kroz njegove lovačke nastupe u Potjeri, uvjerio sam se da nije samo kvizaška, nego i ljudska veličina.

- Kakva je atmosfera na snimanju, kako surađujete s voditeljem Tarikom?

Atmosfera je poprilično opuštena, a tome u svakom pogledu najviše doprinosi upravo Tarik pa je suradnja s njim vrlo ugodna i jednostavna. On čak i za vrijeme snimanja surađuje s nama tako da mu mi svojim reakcijama dajemo do znanja jesmo li spremni pomoći natjecatelju ili ne.

- U ovoj ulozi, već se pretpostavlja da moraš znati neke stvari, jesi li stoga pritisak veći i postoji li teret odgovornosti ? Ima li zbog toga treme?

Naravno da je veći pritisak jer u slučaju greške ne gubimo mi novac, ali na kraju je konačna odluka na natjecatelju. Zbog te odgovornosti prisutna je ponekad i trema, pogotovo kad se pojavi neko pitanje iz struke jer se očekuje da znaš baš sve, no trudim se da se mi to ne utječe na koncentraciju za vrijeme snimanja.

-Što ti predstavlja „titula” znalca , poticaj za daljnje učenje ili...?

Apsolutno poticaj za daljnje učenje. Baš taj strah od davanja krivog odgovora nastojim pretvoriti u motivaciju za učenje kako bi te greške smanjio na minimum.

- Kada uhvatiš slobodnog vremena čime se baviš ?

Nemam neki poseban hobi, većinom se bavim onim što bi mi moglo koristiti na kvizu, poput gledanja filmova i slušanja raznovrsne glazbe te praćenja raznih sportova.

- Kakvi su planovi za dalje?


Nisam osoba koja planira puno unaprijed, pa tako mi se i ovaj angažman na televiziji neplanski odgodio. Jedino što mi pada na pamet od konkretnih planova je polaganje stručnog ispit nakon obavljenog stažiranja. Naravno, i dalje se planiram baviti kvizovima i biti njihov svojevrsni ambasador kao forme cjeloživotnog učenja pomoću kojeg upoznajemo svijet oko sebe.


Hitovi: 155