USKLADIMO FREKVENCIJE

Potpisan Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture danas je potpisan Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Ugovor su u ime Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković te ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Vojin Mitrović.
Potpisani Sporazum odnosi se na održavanje i rekonstrukciju cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici, konkretno:
mosta u Brčkom/Gunji na M14.1 BiH/ DC 214 RH, preko korita rijeke Save,
mosta kod Orašje/Županje na M1.8 BiH/DC55 RH, preko korita rijeke Save,
mosta kod Šamca/Slavonskog Šamca na M17 BiH/DC7 RH, preko korita rijeke Save,
mosta u Brodu/Slavonskom Brodu na M17.2 BiH/ DC53 RH, preko korita rijeke Save,
mosta kod Gradiške/Stare Gradiške na M16 BiH/DC5 RH, preko korita rijeke Save,
mosta kod Dubice/Jasenovca na M14 BiH/DC47 RH, preko korita rijeke Save i Une,
mosta u Novom Gradu/Dvoru na M4 BiH/DC6 RH, preko korita rijeke Une,
mosta Kozarska Dubica/Hrvatska Dubica preko korita rijeke Une,
mosta kod Velike Kladuše/Maljevac preko rijeke Maljevac i
mosta u mjestu Tržačka Raštela, preko rijeke Korane.
Ovim Sporazumom se, među ostalim, uređuju zajednički odnosi poput, aktivnosti povezanih s očuvanjem funkcionalnosti i trajnosti mosta, sigurnosti prometa, razmjerne podjele troškova rekonstrukcije i obnove te osnivanja zajedničkog radnog tijela koje će biti zaduženo za provedbu odredbi utvrđenih ovim Sporazumom.
Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje označava još jedan korak prema jačoj prometnoj, ali i gospodarskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
„Održavanje i obnova mostova kao i prometnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo zajedničkom suradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne tako i one gospodarske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i tu moramo dosta brzo reagirati kako bi ih što prije doveli u sigurno stanje što se tiče prometnog aspekta. Osim ovog današnjeg Sporazuma, suradnja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske očituje se i kroz druge prometne projekte koje realiziramo, a tu ponajprije mislim na izgradnju mosta Svilaj ali i projekt izgradnje mosta Gradiška gdje su radovi u punom jeku. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne suradnje“, rekao je ministar Butković.
„Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regije i da je za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regije. Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo sa održavanjem međudržavnih mostova, za što je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za izvanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u iznosu od cca 2 milijuna KM za narednih pet godina“, istaknuo je ministar Mitrović.
„Izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža autocesta u Bosni i Hercegovini će biti povezana na europsku prometnu mrežu, što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Europe“, zaključio je ministar Mitrović.
 
Hitovi: 107