USKLADIMO FREKVENCIJE

Pazite kome vjerujete

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Projekt je usmjeren za informiranje osoba starije životne dobi o opasnostima potpisivanja ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Životni vijek i liste čekanja za staračke domove sve su dulje, a mlađe generacije su vrlo često prezaposlene za preuzimanje brige o starijima.

U našem društvu još uvijek vlada negativni pogled na odlazak u institucionaliziranu skrb, jer većina želi provesti starost u vlastitom domu. Stoga sklapaju ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Brigu o njima ne mora nužno preuzeti netko od članova obitelji, već to može biti potpuni stranac.

Razlika između doživotnog i dosmrtnog ugovora o uzdržavanju je velika i često nepoznata starijim osobama koje sklapaju ugovor.

Prošle godine prijavljeno je više od 6000 kaznenih djela protiv imovine u kojima su žrtve bile osobe starije od 60 godina. Procjenjuje se kako je stvarna brojka još veća, jer većina slučajeva ostaje neprijavljena.
Financijsko ili ekonomsko zlostavljanje sve je češća pojava među starijom populacijom. Pravno se pokriva na različite legalne načine.

Čak 93% starijih osoba ne zna razliku između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, što ih stavlja u posebno osjetljiv položaj.

- Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nemojte potpisati ni s vlastitom djecom. To je vrlo opasan oblik ugovora zato što kada ga potpišete kada postane važeći, osoba koja Vam daje uzdržavanje dobiva u posjed vašu nekretninu ili pokretninu ili što se već nalazi u ugovoru, govori Martina Belić, voditeljica projekta "Pazite kome vjerujete".

Prevaranti su najčešće njima bliske osobe.

A najčešće su ljudi prevareni od članova obitelji, od poznanika i od tzv. profesionalni uzdržavatelja koji gledaju tko je sam i da li treba nekakvu pomoć i onda tu oni uskaču i na brzinu se potpisuju ugovori vezani za dosmrtno i doživotno uzdržavanje.

U slučaju sudskog spora zbog prijevare, najveći je problem sporost postupka, te sami primatelji uzdržavanja koji su osobe starije životne dobi jednostavno ne dožive kraj spora. Stoga je prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske je da se u Zakonu o parničnom postupku uvede odredba po kojoj bi ti postupci bili hitni. Da se odluka o raskidu uzdržavanja donese unutar 6 mjeseci, a ne da se čeka više godina.
Stoga se prije potpisivanja bilo kakvog ugovora o uzdržavanju, starijim osobama preporučuje potražiti savjet odvjetnika ili organizacije koja pruža besplatnu pravnu pomoć, zaključuje Martina Belić.

Hitovi: 257