USKLADIMO FREKVENCIJE

Na graničnom prijelazu Županja otkriven pokušaj krijumčarenja 715 živih kornjača

Kategorija: /

Na graničnom prijelazu Županja noćas je otkriven pokušaj krijumčarenja 715 živih kornjača, koje se nalaze na popisu zaštićenih životinja, ukupne vrijednosti 2.884.000 kuna, što je najveća zapljena kornjača u Republici Hrvatskoj.
 

- Na ulasku u RH , iz BIH je noćas stigao kamion BiH registracijskih oznaka kojim je upravljao bosanski državljanin, a koji je prevozio sol za Mađarsku. Carinski službenik je provodeći redovne mjere nadzora i provjere robe u vozilu pored soli pronašao i 21 vreću s natpisom "kava". To je, naravno , pobudilo sumnju, jer roba nije bila prijavljena. Carinski službenik je u vrećama pronašao kornjače, 80 riječnih i 635 kornjača čančara- kazao je na tiskovnoj konferenciji Davor Petović, pročelnik PCU Osijek te istaknuo kako je prijašnja najveća zapljena bila 256 komada prije dvije godine, a ukupna zapljenjena količina kornjača čančara u RH-a je , recimo, za cijelu 2013. godinu 560 komada. Ovo je vrlo značajna zapljena, jer je prekinut jedan krijumčarski lanac koji se opskrbljivalo europsko tržište. Kornjače će biti zbrinute na odgovarajući način u zoološkom vrtu u Slavonskom Brodu.

 

Inače, za kornjaču kao kućnog ljubimca se plaća po nekoliko stotina eura, a u restoranima je i daleko veća cijena. Osim za prehranu njihov se oklop koristi za suvenire, češljeve,pepeljare i slično i to je vrlo unosan posao- kazao je Davor Petović.

 

Pokušaj krijumčarenja kornjača kazneno je djelo trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, za koje je propisana kazna od 6 mjeseci do 5 godina, Počinitelji su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku.

 

Branka Galović-DabićHitovi: 1019