USKLADIMO FREKVENCIJE

Iz Gradskog društva Crvenog križa: Završen projekt ''Mobilnost u zajednici''

Kategorija: /

Posljednjeg dana rujna Gradsko društvo Crvenog križa Županja završilo je provedbu jednogodišnjeg projekta “Mobilnost u zajednici”, koji je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Županja i Gradom Županja. Suradnik u projektu bila je i Općina Gradište. Glavni cilj bio je unaprjeđenje kvalitete života socijalno ugroženih osoba. Besplatnom uslugom prijevoza starijim osobama omogućen je ostanak u vlastitom domu te vođenje aktivnog i neovisnog života.

 

Od 1. studenoga 2015. godine provodila se besplatna usluga prijevoza starijih i nemoćnih osoba, osoba s invaliditetom, umirovljenika, osoba s kroničnim bolestima, siromašnih osoba te osoba s ruralnog područja. Njima je osiguran prijevoza do socijalnih, zdravstvenih i drugih ustanova.A da projekt “Mobilnost u zajednici” itekako ima smisla i da za njim na području županjske Posavine, gdje živi velik broj navedenih socijalno osjetljivih skupina, postoji velika potreba i interes korisnika, pokazuje i završno izvješće.

''Tijekom provedbe projekta pruženo je 1.003 besplatne usluge prijevoza za 352 osobe, a prijeđeno je 41.707 kilometara. U prosjeku je mjesečno pružena 91 usluga, a prevozilo se pet osoba dnevno'', kaže voditeljica projekta Silvija Mikulić. Uz voditeljicu i vozača, u provedbu projekta bilo je uključeno 10 volontera.

Većina izravnih korisnika projekta dolazi s područja Općine Gunja, njih 178. Taj podatak i ne čudi ako se zna da je Općina Gunja nerazvijeno područje RH, ispod praga siromaštva, te da je najveći poslodavac na tom području Centar za socijalnu skrb. Voditeljica projekta Silvija Mikulić ističe da se osiguranjem usluge prijevoza starijih osoba s područja Županje i osam okolnih općina uspostavio koordinirani sustav potpore socijalno osjetljivim skupinama, ali i pridonijelo osiguranju regionalne ujednačenosti projekata usmjerenih smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti u RH jer se usluga provodila na nerazvijenom ruralnom području Slavonije, na kojem se ne provodi slična usluga.

U CK Županja očekuju rezultate predanog novog projektnog prijedloga

Gradsko društvo Crvenog križa Županja uputilo je novi prijedlog projekta “Mobilnost u zajednici” na objavljeni natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih. Projektni prijedlog je upućen na procjenu, a u CK Županja s nestrpljenjem očekuju rezultate natječaja i vjeruju da će biti prepoznat kao vrlo važan za stanovnike nerazvijenog i zapostavljenog područja na tromeđi Hrvatske s BiH i Srbijom.


Zdenka Knežević

Hitovi: 977