USKLADIMO FREKVENCIJE

Ratna škola "Ban Josip Jelačić" posjetila Županju

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

 U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2019./2020. godine Ratna škola "Ban Josip Jelačić" u sklopu studijskog putovanja s nastavnim posjetima u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu posjetila je Grad Županju.

Zbog iznimnog doprinosa Grada Županje u Domovinskom ratu te ulozi 131. brigade Hrvatske vojske Županja , ali i zbog stradavanja u našem gradu Županja je određena kao jedna od destinacija putovanja.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi daje se razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

U tijeku je školovanje 22. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 18 polaznika od kojih je trinaest polaznika iz RH (deset polaznika su visoki časnici iz Oružanih snaga RH, jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova - pomoćnik ministra, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije), rekao nam je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole "Ban Josip Jelačić".

Prijem polaznika škole organiziran je u vijećnici Grada Županja ,a sa Županjom i Županjskom Posavinom u Domovinskom ratu polaznike je upoznao umirovljeni pukovnik Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade Županja, koji je govorio o događanjima i stradavanjima na ovim prostorima, po čemu je grad Županja poseban i kako je djelovala i obranila grad 131. brigada Hrvatske vojske Županja.

Nakon prijema u Gradu polaznici su obišli Zavičajni muzej "Stjepan Gruber".Hitovi: 493