USKLADIMO FREKVENCIJE

Pokazna vježba obrane od poplava ''Sava 2016''

Kategorija: /

Na savskom nasipu, desno od glavnog ulaza na gradsku šetnicu, u organizaciji Grada Županja i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar provedena je pokazna vježba obrane od poplava „Sava 2016“. Tema vježbe bila je zaštita stanovništva, materijalno-tehničkih sredstava te kulturnih dobara od poplava.

Vježba Sava 2016. je organizirana s ciljem provjere funkcionalnosti uređaja za strojno punjenje vreća s pijeskom te provjera osposobljenosti tima Civilne zaštite u izradi zečjeg nasipa i protutlačnih zdenaca na simuliranim točkama izbijanja podzemnih voda te izgradnja češljeva u svrhu ojačavanja i stabilizacije nožica nasipa kod pojave klizišta. Tom prigodom gradonačelnik Županje Davor Miličević je, govoreći o vježbi, istaknuo da je iskustvo pokazalo kako u izvanrednim situacijama treba biti dobro pripremljen.

"Treba biti dobro pripremljen da nam se ne bi desilo ono što nam se desilo prije dvije godine, iako smo mi u tome trenutku instinktivno odradili posao koji je spasio Županju. Ovo je priprema da vidimo kako bi sve to funkcioniralo u nekoj težoj situaciji, s tim da imamo nove tehnologije, imamo stroj za punjenje vreća pijeskom, a u timu su mladi ljudi, brzi i spretni." naglasio je gradonačelnik Davor Miličević.

Tijekom vježbe mobilizirane su snage civilne zaštite – Stožer Civilne zaštite Grada Županja na čelu s predsjednikom Mladenom Doganom, DVD Županja, tvrtke "Komunalac" i "Čistoća" Županja, Policijska postaja Županja na čelu s načelnikom Antunom Bekavcem, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije na čelu s ravnateljem Matom Matićem, kao i Hrvatske vode Vodno gospodarska ispostava za mali sliv „Biđ – Bosut“.

Pokaznom vježbom Sava 2016. koordinirao je Područni ured Vukovar Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a pročelnik Zdenko Lovrić je rekao kako svi sudionici vježbe, poučeni iskustvom poplave 2014., žele modernizirati sustav, i to prije svega obrane nasipa od visokih voda.

"Nabavljene su i dvije punilice i htjeli smo vidjeti koliko se brzo mogu puniti vreće s pijeskom i kako sustav možemo ubrzati da lakše pokrijemo cijelo branjeno područje." naglasio je Lovrić. Tijekom vježbe vatrogasci DVD-a Županja su upravljali punilicom, dok je tim Civilne zaštite radio zečje nasipe i protutlačni zdenac.

U vježbi je sudjelovalo 12 dobrovoljnih vatrogasaca iz DVD-a Županja, a zapovjednik Zlatko Jemrić je podsjetio da je stroj za punjenje vreća pijeskom DVD-u Županja ustupilo na korištenje Ministarstvo gospodarstva. "Iz robnih rezervi dobili smo na korištenje i čamac koji je iznimno kvalitetan i u slučaju potrebe može se koristiti. Prije godinu dana također smo iz robnih rezervi dobili vatrogasno vozilo koje je iznimno kvalitetno i namijenjeno je za prijevoz pitke vode, no sada je prenamijenjeno za vatrogasne potrebe, dakle, za gašenje požara", pojasnio je Zlatko Jemrić, zapovjednik DVD-a Županja.

 

Zdenka Knežević

Hitovi: 1240