USKLADIMO FREKVENCIJE

Med Županjca Ivana Miškovića sa zlatnim obilježjem svrstan među najkvalitetnije medove u Hrvatskoj

Kategorija: /

Županjac Ivan Mišković na nedavno organiziranoj 16. manifestaciji ''Mladi i med'', kući se vratio s osvojenim dvostrukim zlatom. Organizatori događaja bili su Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije i Pčelarska udruga “Pčela” Osijek, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore.

Na ovogodišnje natjecanje pristiglo je 98 uzorka meda, a Ivan je osvojio nagrade za kvalitetu i pakovinu meda. Na međunarodnom natjecanju koje je održano u kolovozu Ivan Mišković iz Županje nagrađen također zlatnom medaljom, te je tako od tri natjecanja na koja se dosad prijavio osvojio tri zlata, što dovoljno govori o kvaliteti meda koji proizvodi.

Kako se krenuo baviti proizvodnjom meda, je li očekivao takve rezultate na natjecanjima, koliko je truda i sredstava uloženo te što su mu dugoročni ciljevi pitali smo Ivana, koji je s nama razgovarao s terena, dok se bavio medom, naravno...

 

Kakvi su ti dojmovi nakon dvostruke pobjede?

Iako sam znao da imam kvalitetan med, nisam uopće očekivao da ću dobiti dva zlata i zapravo sam bio iznenađen. Na svom prvom natjecanju bio sam u kolovozu, gdje sam također osvojio zlato, tako da sam znao da mogu konkurirati svima, ali eto, moj med je i ovdje pokupio apsolutnu pobjedu.

 

Je li konkurencija bila jaka?

Bilo je 98 natjecatelja, zaista iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, preko Pule i Novigrada do Iloka. Ovo je zapravo najveće, mogu reći i najjače natjecanje u Hrvatskoj, jedino kojem je pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora.

 

Kako si se odlučio početi baviti proizvodnjom?

Dok sam bio dijete slušao sam od tate da je djed davno na stanu imao košnice. Prije nisu postojale košnice u današnjem obliku, izgledale su malo drugačije i bile su izrađene od blata... U sebi sam i tada mislio da ću i ja jednom nastaviti gdje je djed stao, a to sam sada i postigao.  Čim sam se vratio kući, budući da sam do prije četiri godine radio u Karlovcu, počeo sam se ozbiljno interesirati i prešao na djela. Četiri košnice koje, svaka po tisuću kuna, bile su dovoljne da počnem i da dugi niz godina sakrivena ljubav postane moja svakodnevna zanimacija.

 

Koliko truda je potrebno uložiti za ovakve rezultate?

U ožujku počinjem s radom, a završavam u rujnu mjesecu, i tih dana sam svakodnevno u pčelinjaku. Slobodne nisu ni subote, ni nedjelje. Potrebno je naglasiti da se bavim selećim pčelarstvom – košnice vozim na sve paše da bih imao čisti, sortni med. Odvezem suhu košnicu, dobijem stopostotni čisti med. Mislim da u tome i jest ključ osvojenih nagrada i pobjeda.

 

Što ti je krajnji cilj?

Meni je ovo zapravo prva godina da se natječem, u jesen budu natjecanja, kad završe sva vrcanja. Trenutno imam 40 košnica, to mi je hobi i radim to iz ljubavi, a dugoročno gledano išao bih do 150 pčelinjih zajednica i to mi je zapravo cilj.

 

Što možeš poručiti ljudima koje zanima proizvodnja meda?

Ljude najviše zanima i najviše me pitaju, otkad znaju da se bavim proizvodnjom, koliko treba uložiti sredstava, ali i vremena. Mogu reći iz svog iskustva, da je potreban auto za pčelarenje, platforma za prijevoz, košnice i popratni materijal, a u to sve je dosad uloženo oko 40 tisuća kuna.  Dakle, sve što sam naveo vrijedi za seleće pčelarstvo.

 

Zahvaljuje prijatelju na stečenom znanju

Ivan je na kraju poželio zahvaliti prijatelju i susjedu Damiru Piljiću, bez kojeg kako kaže, vjerojatno ne bi bio tu gdje je danas. Damir ga je naučio gotovo sve o poslu, ustupio mu svoj šljivik za košnice, te zajedno sele pčele na Damirove već dogovorene ispaše pčela, iako svatko vrca med iz svojih košnica.

 

Razgovor pripremila: Marija Pastuović

Hitovi: 3482