USKLADIMO FREKVENCIJE

Županja postaje zanimljiva za investitore

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Predsjednica Gradskog vijeća Županja Nada Galović za ponedjeljak je sazvala sjednicu Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda: Razmatranje pisma namjere za izgradnju Gerontološkog centra sa hotelom u Županji s obzirom na potrebne buduće aktivnosti za izmjenom prostorno planske dokumentacije.

Potencijalni investitor, dugogodišnji poduzetnik, Kiril Žmura uputio je pismo namjere gradu Županja. Kontaktirali smo Žmurin ured te dobili izjavu da u medije ne želi istupati dok Gradsko vijeće ne donese odluku te se nadaju da će odluka Gradskog vijeća biti povoljna za njih. Gradonačelnik Županje Davor Miličević također je u telefonskom razgovoru istaknuo da je na adresu Grada upućeno pismo namjere, ali konačnu odluku donosi Gradsko vijeće. Potencijalni investitori su uvijek dobro došli u naš grad, istaknuo je gradonačelnik Miličević, dodajući kako je riječ o lokaciji u blizini županjskih Poloja, a dijelom obuhvaća i prostor bivše Ciglane.

Inače, u pismu namjere stoji;

Obraćem Vam se pismom o namjerama za kupovinu gradjevinskih čestica 3071,3072,3074/1, 3077/6, 3080, 3091, 3095/2, 3071 sa ukupnom površinom od 140.805 m2 koje su u posjedu opštine Županija . Investitor ima namjeru izgraditi Dom za stare i nemoćne osobe sa hotelom u gradu Županja a) Izgradnja Gerontološkog centra sa hotelom Izgradnja dva namjenska objekta od kojih jedan specijalizovan za smještaj i njegu starih i bolesnih lica, a drugi objekat otvorenog tipa namjenjen pre svega za potrebe boravka članova porodice i prijatelja kada dolaze u višednevnu posjetu kao i za druge korisnike turiste, poslovne ljude, prolaznike. Zbog demografskog povećanja broja starih i oboljelih lica na teritoriji opcine ali i na ukupnoj teritoriji Vukovarsko-srijemske županije stalno raste potreba za većim smještajnim kapacitetima ovakve namjene. Indikativno je da se u relativno kratkom periodu počeo da pojavljuje veliki broj samaca bez porodice ili sa porodicom koja nije u mogućnosti da vodi računa o osobi čije se potrebe za njegom i podrškom u životu sa starošću usložnjavaju, pa samim tim su i sve zahtjevnije sa aspekta sredstava, resursa ali što je nekad najvažnije sa aspekta vremena neophodnog za njegu. Vukovarsko-srijemska županija ima 179.521 stanovnika sa koficijentom starosti 23 % starijih od 65 godina odnosno 30.688 ljudi stariji od 65 godina.Od datog broja ne zna se broj oboljelih od demencije i alchajmerove bolesti, sto predstavlja socijalni problem današnjice. b) Investiciona ideja korespondira sa ukazanom prilikom na tržištu za izgradnju Gerontološko centra u Županji kapaciteta od 250 stalnih korisnika. Objekat je strukture Pr+3 sprata u sobama apartmanske strukture. Uz ovaj strogo namjenski objekat idejno rješenje podrazumjeva i izgradnju separatne investicije na istoj lokaciji za potrebe hotela. Hotel sa 4 zvezdice otvorenog komercijalnog tipa, prevashodno za smještaj rodbine i prijatelja koji dolaze u višednevnu posjetu korisnicima geronto centra, ali će se objekat moći koristiti i u svrhu smještaja trećih lica ukupnog kapaciteta 70 smještajnih jedinica. U sklopu hotela biće otvoreni i zatvoreni bazen, konferencijska sala namijenjena kako za porodična okupljanja i slavlja ,tako i za održavanje poslovnih konferencija.Što će u znatnoj mjeri doprinijeti razvoju opštine Županja.Investicija projekta je 10- 12 mil.eura i planira zaposliti 70 – 100 osoba. Pismo namjere potpisuje Kiril Žmura.Hitovi: 1950