USKLADIMO FREKVENCIJE

Radni sastanak partnerskih društava HCK o provedbi dva EU projekta

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Županja sudjelovali su nedavno u Brodskom Stupniku na prvom radnom sastanku partnerskih društava Hrvatskog Crvenog križa na kojem se se razgovaralo o provedbi dva EU-projekta

koje putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku financira Fond europske pomoći za najpotrebitije, „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje“, kojega je prijavitelj GDCK Županja te „Školski pribor i školska oprema za Slavoniju i Pounje“, kojega je prijavitelj GDCK Slavonski Brod, a koji će biti proveden iduće godine.

Nakon uspješno provedenog projekta FEAD 2016/1017 pod nazivom Humanitarni paket za Slavoniju 2" Gradsko društvo Crenog križa Županja i Ministartvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku skopili su Ugovor za projekt "Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje" , čija ukupna vrijednost je 5.079.765,72 kune, a razdoblje provedbe godinu dana od sklapanja ugovora. Projekt će se provoditi na području tri županije iz kojih dolazi devet partnerskh organizacija.

" Projektne aktivnosti su usmjerene su na ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem financijske pomoći najpotrebitijim osobama . Broj korisnika paketa pomoći u hrani procijenjen je na 13.636 osoba, a dok je broj korisnika paketa osnovne materijalne pomoći procijenjen na 13.787 osoba.", kaže Marija Dugalić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja i dodaje kako je dugoročni cilj projekta ojačan i koordinirani sustav podrške skupinama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što je između ostalog i jedan od ciljeva Strategije borbe protiv siromaštva.

 

Ciljane skupine projekta su samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade, osobe starije od 65 godina u samačkom ili u dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjem do 1.500 kn, odnosno 2.000 kuna, samohrani roditelji s ukupnim primanjima kućanstva nižim od iznosa bruto minimalne plaće od 3.276 kuna, obitelji s 3 i više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 6.025, te iznimno, samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od 3 mjeseca i obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu”, ističe Marija Dugalić.

Napominje da će, u sklopu projekta kao pomoć korisnicima bit provedene i popratne mjere kao što je podjela brošure „Od polja do stola“ koja će sadržavati savjete, načine i naputke za samostalni uzgoj povrća te pripremu zimnice, uz savjete za financijsku uštedu. Ukupna vrijednost ovoga projekta je preko pet milijuna kuna.

 

 

 

 

Hitovi: 1196