USKLADIMO FREKVENCIJE

Preventivna akcija "Poštujte naše znakove"

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Policijska uprava vukovarsko-srijemska jučer je, na prvi dan početka nove školske godine 2018/2019, održala konferenciju za medije na kojoj su predstavljene preventivne aktivnosti koje će policija provoditi tijekom čitave školske godine, a posebice u prvim danima mjeseca rujna.

Aktivnosti su ponajviše usmjerene na sigurnost djece u prometu, a provodit će se kroz edukaciju učenika u školama, s naglaskom na učenike prvih i drugih razreda osnovne škole.Program aktivnosti policijskih službenika predstavili su Boris Klinec i Dražen Pešić iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa i Mirna Marić, policijska službenica za prevenciju.

 

PU vukovarsko-srijemska ove, kao i na početku svake školske godine, započinje sa preventivnom akcijom „Poštujte naše znakove“.Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih, polaznika prvih razreda.

 

I ove, kao i prethodnih godina, policijski će službenici, zajedno s ravnateljima, pedagozima i profesorima organizirati predavanja i razgovor s polaznicima prvih razreda osnovnih škola, kao i s njihovim roditeljima.

Policijski službenici će na predavanjima djecu prvih razreda upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Djecu i nastavnike naučit će kako da provjeravaju svoje znanje iz prometne kulture pomoću web aplikacije „Prometne učilice“. Roditelje će podučiti o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, a tijekom mjeseca rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano djelovati na prilaznim ulicama, te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji.

Ovim putem, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske upućuju apel svim vozačima da u blizini škola voze s pojačanim oprezom, te minimalnom brzinom kako bi se izbjegle tragedije, jer djeca bez životnog i prometnog iskustva ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Kako je sigurnost djece u prometu briga i odgovornost odraslih iz policije su uputili i nekoliko korisnih savjeta roditeljima :

 

Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati, pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji; dijete će žuriti i misliti samo na to kako da što prije stigne do škole, a pritom će biti manje oprezno i pažljivo.

 

Ukoliko ste u mogućnosti, ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog ili snježnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost, a i samo nošenje kišobrana djeci je izvor nepodopština, kojih ionako tada ne nedostaje jer loši vremenski mogu pokvariti raspoloženje samo nama odraslima.

 

 

Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu- ono još nije „zreli“ biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete na biciklu najveća je noćna mora svakog vozača. Sjetite se, u ovo ste se uvjerili još kao polaznik auto škole- ponašanje djeteta u prometu uvijek je nepredvidljivo!

 

Ukoliko dijete prevozite u automobilu do škole morate znati da dijete uzrasta do 150 centimetara na prednjem sjedištu ili do 135 centimetara na zadnjem sjedištu, mora biti smješteno u prilagođenoj dječjoj sjedalici ili postolju, tako da se može pravilno vezati sigurnosnim pojasom. Napominjemo, pravilno korištene dječje sjedalice smanjuju rizik uslijed sudara čak do 70%, a rizik ozbiljnih ozljeda do 60%. Zato, koristite dječje sjedalice čak i ako vožnja traje svega nekoliko minuta. Isto tako, važno je i da koristite mehanizam za blokadu stražnjih vrata kako biste spriječili dijete u otvaranju vrata za vrijeme vožnje.
Hitovi: 1464