USKLADIMO FREKVENCIJE

Potpisan EU projekt rekonstrukcije Centra za socijalnu skrb Županja

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima potpisala je devet ugovora za EU projekte vrijedne 129 milijuna kuna, od čega je 78%, odnosno 101 milijun kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

„Potpisivanjem došli smo do gotovo 80 novih projekata u 2018. godini čija ukupna vrijednost iznosi 2,9 milijardi kuna, a iznimno važno je istaknuti kako je čak 86% sredstava osigurano iz proračuna Europske unije“, istaknula je ministrica. „Ukupna iskorištenost fondova, na razini svih operativnih programa, iznosi gotovo 5 milijardi eura što je oko 45% sredstava koja su nam na raspolaganju. Iako ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, vidljiv je značajan pomak prema naprijed zbog čega ću i dalje inzistirati na suradnji svih tijela u sustavu, to je jedini i pravi put za ostvarenje ravnomjernog regionalnog razvoja cijele Hrvatske“, zaključila je.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore obratio se u ime svih potpisnika i istaknuo važnost potpisanog ugovora koji će digitalizirati sustav, povećati kvalitetu usluge te unaprijediti poslovanje Hrvatske gospodarske komore.

Među devet ugovora koji su potpisani je i projekt iz područja zdravstva i socijalne skrbi: Rekonstrukcija zgrade Centra za socijalnu skrb Županja ukupne vrijednosti 1.167.850,35 HRK, od čega su EU sredstva 1.106.250,35 HRK.

Ugovor je potpisao Saša Užarević, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Županja .

"Poziv je bio za unapređivanje infrastrukture centara za socijalnu skrb kao podrška procesu deinstitucionalizacije . Javili smo se na taj poziv, projekt je prošao i od samog potpisivanja kreće i provedba ugovora. Radovi bi se u Centru trebali završiti do travnja sljedeće godine. Radi se o tome da ćemo izvršiti preinaku u Centru kako bi osobe s invaliditetom i osobe teže pokretljivost mogle nesmetano koristiti usluge koje pružamo u našim prostorima. To podrazumijeva radove na stolariji, preinaku toaleta za osobe s invaliditetom , napravit ćemo podiznu platformu da bi im bio dostupan i kat Centra , a obzirom da nemamo odgovarajuće uvjete za rad za sve stručne djelatnike koji rade s ovom populacijom za njihov ćemo rad osigurati dva nova ureda. Svaki socijalni radnik će imati svoju sobu u kojoj će moći nesmetano raditi s korisnicima, poštujući njihovu privatnost", ističe Saša Užarević.

"Osim ovih građevinskih i ostalih radova koji nas čekaju u sklopu projekta je predviđena i nabava automobila , kako bi se olakšao rad na terenu i rad s populacijom koja ne može doći u Centar, a i , dakle, kroz razvoj udomiteljstva . Na ovaj ćemo način biti dostupniji našim udomiteljima i udomiteljskim obiteljima. Proces deinstitucionalizacije traje već duže vrijeme i mi nastojimo ojačati udomiteljstvo ", kaže Saša Užarević.

Na ovaj način, otvarajući svoje prostore i čineći dostupnije usluge centra i prava , mi ćemo naše ljude zadržati na lokalnom području , gdje će oni u lokalnoj zajednici moći dobiti sve što trebaju , da ne moraju napuštati prostor u kojem žive i odlaziti u domove izvan našeg područja ", zaključuje ravnatelj Užarević.

Hitovi: 1969