USKLADIMO FREKVENCIJE

Kreće zaprašivanje komaraca

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U ponedjeljak i utorak, 7.i 8. svibnja obavit će se zaprašivanje komaraca u gradu Županja u večernjim satima.

Što je do sada odrađeno?

Branka Boronjek-Begić, voditeljica DDD-e službe u Veterinarskoj stanici Županja za HRŽ je objasnila je da je prvi monitoring ličinki komaraca na području grada na stajaćim vodama odrađen 17. travnja, a na žaristima gdje je utvrđena prisutnost ličinki komaraca 23. travnja larvicidni tretman. Nakon toga, 25. travnja odrađena je kontrola učinka i ponovni larvicidni tretman žarista .Drugi monitoring obavljen je 2. svibnja, te je dan kasnije proveden larvicidni tretman.

Koje se aktivnosti planiraju?

U subotu , 5. svibnja planira se kontrola učinka larvicida i tretman žarišta koja budu pozitivna. U ponedjeljak i utorak ,7. i 8. svibnja planira se obaviti adulcitivni tretman  komaraca .Tim tretmanom se suzbijaju krilatice , metodom toplog zamagljivanja sa zemlje. Ukoliko vremenske prilike budu nepovoljne zaprašivanje se odgađa za prvi povoljniji dan.

 

Dakle ovo je adultni tretman, suzbijanje odraslih komaraca, odnosno krilatica, a on se radi samo kada se vidi da se broj  povećao.

Građanima se najavljuje samo adultno suzbijanje jer ono ide po ulicama i parkovima, što će biti najavljeno i na HRŽ-u.

Komarcima su pogodovale vrućine

Ove je godine bilo prvo dosta kiša nakon kojih je naglo porasla temperatura što komarcima jako odgovara pa ih je dosta.

Dakle , to su idealni uvjeti za njihov razvoj,Nadajmo se kako će to uskoro biti riješeno i da ćemo moći odahnuti od najezde komaraca.

 

 

Hitovi: 2010